Крал Чарлз III във вихъра на корупционен скандал, службите ще го разпитват

  • 26 септември 2022 17:13

  • 48015
  • 3
Крал Чарлз III във вихъра на корупционен скандал, службите ще го разпитват
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Полицията е започнала наказателно разследване на скандала „пари срещу почести“, в който са замесени кралят на Обединеното кралство крал Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен и най-близките му съветници, пише вестник “Сънди таймс”, цитиран от БТА.

Полицията разкрива, че детективи, работещи в отдела, който разследваше аферата „Партигейт” и замесения в нея Борис Джонсън, са разпитали двама мъже, единия - на 40 години, а другия - на 50 години. Те са провели разговори със заподозрените на 6 септември - два дни преди смъртта на кралицата, във връзка с евентуални нарушения на Закона за честта (за предотвратяване на злоупотреби с влияние и пари), който предвижда максимална присъда до две години затвор.

През февруари тази година полицията съобщи, че е започнала наказателно разследване по обвинения, че саудитският магнат Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз е получил титла, след като е дал 1,5 милиона британски лири за благотворителните каузи, подкрепяни от тогавашния принц на Уелс Чарлз. Твърди се, че Майкъл Фосет, бившата дясна ръка на краля, е помогнал за осигуряването на отличието през 2016 г., което е било връчено от Чарлз на частна церемония и не е било вписано в съда.

Британски медии: Принц Чарлз е получил 3 млн. евро кеш в чанти

Майкъл Фосет подаде оставка през ноември миналата година, но едва сега полицейското разследване набира скорост. Развитието създава проблеми за 73-годишния крал. Това означава, че суверенът - човекът, на когото полицейските служители се кълнат във вярност и в чието име функционира наказателноправната система - ще остане в центъра на полицейско разследване в продължение на месеци, пише вестника. Сега детективите имат незавидната задача да решат с кого още да говорят, докато извършват разследването.

Кралят, като принц на Уелс, се е срещал с Махфуз много пъти - в неговото шотландско имение, в посолството на Обединеното кралство в Рияд и в Бъкингамския дворец. Той не посочва целта на тези срещи, но полицията може да се поинтересува, предполага вестникът. Бъкингамският дворец заяви, че кралят нито е разговарял, нито е предоставил писмен отговор на каквито и да било официални въпроси от столичната полиция.

Всичко това създава конституционна дилема: може ли Скотланд ярд да разпита краля като свидетел или дори като заподозрян, ако поиска? - пита “Сънди таймс” и пояснява, че монархът може да даде информация или изявление за полицията, точно както покойната кралица е направила по време на процеса срещу Пол Бърел, нейния бивш лакей, което през 2002 г е било от ключово значение за решението на прокуратурата. Съгласно концепцията за „суверенен имунитет“ обаче кралят не може да бъде принуден да даде показания в съда.

Според Назир Афзал, бивш главен прокурор на Северозападна Англия, ако полицията иска да разбере събитията около получаването на въпросната титла, тя трябва да говори с Майкъл Фосет, който е бил домакин на среща и е бил там, докато принцът и Махфуз са позирали за снимки, допълва вестникът.

Мая Йорданова
48015 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ami

2022.09.27 | 13:27

3
Съмнявам се,че раздава титли за 1.5 милиона.Тва му е харчлъка за ден ( с целия му личен персонал). Дава му титли заради други неща свързани с националния интерес.

2022.09.26 | 18:58

2
МРЪСНИЯ НОМЕР СРЕЩУ ЧАРЛЗ ТРЕТИ НЯМА ДА МИНЕ.. ДА МУ МИСЛЯТ КЛЕВЕТНИЦИТЕ.. ЛОШО ИМ СЕ ПИШЕ.
крал

2022.09.26 | 18:41

1
оправдал си титлата,крал крал та се забравил

Добави коментар

Водещи новини