Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на о-в Ревитуса

  • 25 септември 2022 12:14

  • 420
  • 1
Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на о-в Ревитуса
© Pixabay

Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на остров Ревитуса, разширявайки и списъка на страните - доставчици. От ръководството на терминала съобщават, че част от горивото е предназначено за балканските страни, предаде БНР.

На пълни обороти работи терминалът за втечнен газ на остров Ревитуса, съобщи Аристотелис Настос - директор на екипа по експлоатация. Увеличеният обем на терминала дава възможност за приемане и обработка на повече танкери с втечнен газ, внасян от САЩ, Алжир, Катар, Египет и още няколко страни. Обработката се извършва с морска вода, а за  прехвърлянето на горивото от един танкер е необходим един ден, уточняват специалистите.

Настос уточни, че газ от Ревитуса се насочва и към балканските страни. България има споразумение за снабдяване от там при необходимост.

Енергийната карта на Гърция ще се промени след изграждането на плаващата платформа до Александруполис, която се очаква да влезе в експлоатация през следващата година. От този терминал България притежава 20% от акциите, се посочва в информацията. През връзката Комотини - Стара Загора българската система ще се снабдява с газ и от Александруполис.     

Десислава Станева
420 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.25 | 13:25

1
Кypвaтa нa paдeв, ЗКПЧ гълъ6 дoнeв и нeгoвoтo "eнepгиeн министъp" щe дaдaт ли o6яснeния? Пoмним кaк сe клeхa, чe нямaлo 6илo кaпaцитeт.

Добави коментар

Водещи новини