ЕС осъжда по най-категоричен начин последната ескалация, предприета от Русия

  • 22 септември 2022 14:32

  • 1794
  • 32
ЕС осъжда по най-категоричен начин последната ескалация, предприета от Русия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз (ЕС) осъжда по най-категоричен начин последната ескалация, предприета от Русия в нейната незаконна, непровокирана и с нищо неоправдана агресия срещу Украйна. Това се посочва в Декларация на Върховния представител Жозеп Борел по повод на Руската военна агресия срещу Украйна, публикувана на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). Общата позиция в декларацията е съгласувана на извънредна среща на Съвет „Външни работи“ на ЕС, в който участва и служебният министър на външните работи министър Николай Милков.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7321

„Въпреки множеството призиви от страна на международната общност към Русия да спре незабавно военната агресия срещу Украйна, руското ръководство, за съжаление, реши друго. На 21 септември Русия избра пътя на конфронтацията, като обяви частична мобилизация в страната, като подкрепи организирането на незаконни „референдуми“ на украински територии, понастоящем окупирани от Русия и като отправи поредни заплахи за използване на оръжия за масово поразяване“, се казва в декларацията.

В нея се отбелязва, че ЕС препотвърждава, че най-строго осъжда плановете за организиране на незаконни „референдуми“, чиято цел е да бъдат анексирани от Русия части на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка области, окупирани в момента от Русия. „Тези незаконни „референдуми“ са поредното грубо посегателство срещу независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и сериозно нарушение на Устава на ООН“, пише още в документа.

В него се посочва, че действията на Русия в Украйна продължават да заплашват мира и сигурността в Европа и по света, и имат тежки глобални последици, изразяващи се в повишена продоволствена несигурност и покачващи се цени на енергията.  

„ЕС препотвърждава призивите си към Русия да зачита принципите на Устава на ООН и да се откаже от незаконните си планове. Русия, нейното политическо ръководство и всички замесени в организирането на тези „референдуми“, както и в други нарушения на международното право и международното хуманитарно право в Украйна, ще бъдат държани отговорни, като допълнителнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат предложени възможно най-скоро в координация с нашите партньори“, се казва в декларацията.

В нея е записано, че ЕС и държавите членки никога няма да признаят тези територии като нещо друго, освен като част от Украйна и ще продължат да подкрепят усилията на Украйна да възстанови своята териториална цялост толкова дълго, колкото е необходимо.

„В съответствие с Устава на ООН и международното право, Украйна упражнява законното си право да се защитава от руската агресия, за да си възвърне пълен контрол над своите територии и има правото да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите й граници.  Приветстваме смелостта и успехите на Украинските въоръжени сили по време на настоящото контранастъпление. Ще продължим да подкрепяме усилията им чрез предоставяне на военно оборудване толкова дълго, колкото е необходимо“, се казва в декларацията.  

„В допълнение към огромните страдания, причинени на украинския народ от руската агресия, Русия избра допълнително да увеличи цената на войната си и за руското население чрез частичната мобилизация.

Споменаването на ядрени оръжия не разклаща нашата отдаденост, решимост и единство да застанем до Украйна и нашата всеобхватна подкрепа за способността на Украйна да защитава своята териториална цялост и суверенитет толкова дълго, колкото е необходимо. Още повече“, се отбелязва в документа. В него се посочва, че ЕС потвърждава ангажимента си да продължава да подкрепя устойчивостта на страните от Източното партньорство и Западните Балкани.

„ЕС остава непоколебим в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и изисква Русия незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои войски и военно оборудване от цялата територия на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“, пише в заключение в Декларацията на Върховния представител Жозеп Борел.

Макрон: Няма да се огънем пред шантажа на Путин

 

Novini.bg
1794 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
ХАХАА

2022.09.22 | 20:13

32
ХУБАВОТО Е ЧЕ ТОВА СЕДЕСАРСКО САИИДЧЕ ГО ЧЕТЪТ ЕДНА ШЕПА ХОРА
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.22 | 19:55

30
Путлерофашистите освен да ескалират войната друго не правят, долни агресори и окупатори! Смърт за Рускенефа, Путин и Кадировците!
яж

2022.09.22 | 20:05

31
лайна, куче.
А КАКВО,

2022.09.22 | 19:52

29
СТАНА , СЪС "СМЪРТОНОСТНИЯ" ВИРУС КОВИД, И НАСИЛСТВЕНОТО ВАКСИНИРАНЕ? НЯКОЙ, ИМА ЛИ ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО СПРЯ, ТОЗИ ПЛАН?
А КАКВО,

2022.09.22 | 19:52

28
СТАНА , СЪС "СМЪРТОНОСТНИЯ" ВИРУС КОВИД, И НАСИЛСТВЕНОТО ВАКСИНИРАНЕ? НЯКОЙ, ИМА ЛИ ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО СПРЯ, ТОЗИ ПЛАН?

2022.09.22 | 19:44

27
to pak rusia osajda pe dalite ot EC deto si prodadoha darjavite na arabskite manafi no kakvo ot tova
ООН

2022.09.22 | 19:34

26
САНКЦИИ СРЕЩУ ЕС !!! ВЪРНЕТЕ ГДР, ВЪРНЕТЕ ЮГОСЛАВИЯ, ВЪРНЕТЕ КАДАФИ, ВЪРНЕТЕ ХЮСЕИН, ВЪРНЕТЕ СИВ !!! САНКЦИИ СРЕЩУ ЕС !!!
чифутската мафия

2022.09.22 | 19:27

25
стартира ресета- намаляване на световното население.
Анонимен

2022.09.22 | 18:16

17
Само четирихихядниците тролят за Русия!
а ти

2022.09.22 | 19:25

24
гэлташ негърска сперма.

2022.09.22 | 18:17

18
Анонимен но ИДИОТ БЕЗСПОРЕН от
Great Resets

2022.09.22 | 19:24

23
Дали със ваксини , или световна война, целите са едни и същи- намаляване на световното население.
Сло

2022.09.22 | 19:21

22
Свобода глас народен на руските републики

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини