Нов модел за субсидиране на цената на електроенергията и битовите потребители в Гърция

  • 21 септември 2022 13:09

  • 309
  • 0
Нов модел за субсидиране на цената на електроенергията и битовите потребители в Гърция
© Pixabay

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас обяви тази сутрин нов модел за субсидиране на цената на електроенергията и битовите потребители в страната, предават гръцките медии.

Както съобщава „Катимерини“, от 1 октомври по отношение на сметките за електрически ток на домакинствата ще се прилага стъпаловидна схема на субсидиите според потреблението.

За месечното потребление до 500 киловатчаса субсидията ще покрива 90 процента от увеличението на цената. В тази категория влизат около 90 процента от домакинствата в Гърция.

За потреблението от 501 до 1000 киловатчаса субсидията ще покрива 80 процента от потреблението. Ако бъде постигнато намаляване на потреблението с 15 процента в сравнение с 2021 г., субсидията се увеличава с 50 евро на мегаватчас.

В интервала над 1001 киловатчаса месечно субсидията ще компенсира 70 процента от увеличението, като тук пак се предлага бонус от 50 евро на мегаватчас при реализирани икономии.

Схемата за субсидиране не е обвързана с подоходен критерий и се отнася както за основното жилище, така и за допълнителните.

При природния газ е предвидена хоризонтална субсидия от 90 евро на мегаватчас за всички битови потребители и за цялото им потребление. Това ще компенсира 50 процента от увеличението и засяга 700 хиляди потребители.

Десислава Станева
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини