Новият председател на Европейската сметна палата е ирландецът Тони Мърфи

  • 20 септември 2022 14:40

  • 330
  • 0
Новият председател на Европейската сметна палата е ирландецът Тони Мърфи
© Европейска сметна палата
Слушай новината Слушай новината

Ирландецът Тони Мърфи беше избран за председател на Европейската сметна палата (ЕСП) на мястото на Клаус-Хайнер Лене, който се оказа принуден да обяснява някои от действията си пред европейските депутати, предаде Франс прес.

Член на Сметната палата от 2017 г. и високопоставен европейски чиновник от 1999 г., 60-годишният Тони Мърфи ще встъпи в длъжност на 1 октомври, информира БТА.

Членовете на ЕСП избират помежду си председател, който да изпълнява ролята на "пръв сред равни" за срок от три години с възможност за подновяване.

Председателят отговаря за стратегията на институцията, планирането и управлението на дейността, комуникацията и връзките с медиите, правните въпроси и вътрешния одит, като също така представлява институцията във външните й отношения, се казва в съобщение на институцията.

Мърфи ще трябва да възстанови имиджа на палатата, накърнен от неговия предшественик, който беше принуден да се оправдава пред Европейския парламент за това, че е преотдавал под наем служебния си апартамент в Люксембург на трима членове на кабинета си, както и по други обвинения за лошо управление, изнесени от френския всекидневник "Либерасион".

ЕСП е пазител на финансите на Европейския съюз и докладите й се използват, за да се търси отговорност от органите, натоварени с прилагането на политиките и програмите на ЕС: Европейската комисия, другите институции и организации на ЕС, както и правителствата на страните членки, припомня ведомството.

Клаус-Хайнер Лене оглавяваше ЕСП от октомври 2016 г. "Повечето твърдения в статията на френския в. "Либерасион" са неверни", заяви той при изслушване в комисията по бюджетен контрол в Брюксел през ноември 2020 г.

Той оправда преотдаването на служебния си апартамент от 160 квадратни метра в Люксембург с това, че семейството му живее в германския град Дюселдорф и че не му е било необходимо цялото жилище.

Той обаче трябвало да пребивава във Великото херцогство, за да получава дневните командировъчни, полагащи се за неговата длъжност.

Европейската сметна палата: ЕС не е достигнал климатичните си цели за 2020 г.

Много евродепутати изразиха съмнения след изслушването му и поискаха независимо разследване. Трябва да може "да се наблюдава надзорника и да се проверява дали има конфликт на интереси", обясни испанската социалистка Исабел Гарсия Муньос.

Цветелина Кирилова
330 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини