Левицата в Испания критикува появата на бившия крал Хуан Карлос на погребението в Лондон

  • 19 септември 2022 17:03

  • 2658
  • 0
Левицата в Испания критикува появата на бившия крал Хуан Карлос на погребението в Лондон
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Присъствието на бившия испански крал Хуан Карлос на държавното погребение на Елизабет Втора предизвика критики в Испания, като една от политическите партии там го нарече "укриващ се престъпник", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 174

Официалната делегация на Испания за погребението е оглавявана от крал Фелипе Шести и съпругата му кралица Летисия. Фелипе се възкачи на трона през 2014 г., след като баща му абдикира заради поредица скандали. Но пребиваващият в изгнание в Абу Даби Хуан Карлос, който е сродник на покойната Елизабет Втора, е получил частна покана, съобщи източник от британското правителство. В неделя 84-годишният Хуан Карлос и неговата съпруга София, с която са разделени, бяха фотографирани на прием в Бъкингамския дворец в Лондон.

Испанският кралски двор съобщи, че София, която живее в Испания, ще пътува за Лондон заедно с краля и кралицата, но няма да се настани като тях в испанското посолство, а в хотела на своя съпруг "по логистични и организационни причини"

Почитан навремето заради приноса си в прехода на Испания към демокрация, Хуан Карлос изгуби в голяма степен своята популярност заради финансови скандали и общественото недоволство от негов лов на слонове в Африка. Испанската прокуратура го разследваше по подозрение в измами в Испания и Швейцария, но следствието бе прекратено поради недостатъчни доказателства и ограниченията заради статута му. Но Хуан Карлос все пак може да стане подсъдим във Великобритания по дело за тормоз, заведено от негова бивша любовница.

Бившият крал на Испания ще бъде на погребението на Елизабет Втора

Лявата партия "Унидас подемос" (Обединени ние можем), младши партньор в испанското коалиционно правителство, отправи остри критики по повод присъствието на опозорения бивш крал на погребението. "Поканата към укриващ се престъпник на държавно погребение ви показва какво всъщност представлява монархията в Обединеното кралство и в Испания", каза говорителят на партията Пабло Еченике. А според Херардо Писарело, член на парламента в Мадрид от листата на каталунски клон на "Подемос", монархиите са "атрофирали и анахронични". По думите му "има много мрачни истории" около британската и испанската монархия.

Хуан Карлос и кралица Елизабет са пра-правнуци на британската кралица Виктория, отбеляза Ройтерс.

Константин Тодоров
2658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини