Влизат в сила визовите ограничения на Литва за руснаците

  • 19 септември 2022 06:27

  • 433
  • 2
Влизат в сила визовите ограничения на Литва за руснаците
©
Слушай новината Слушай новината

Гражданите на Руската федерация, които имат валидни шенгенски визи, няма да могат да влизат в Литва от 00:00 часа в понеделник, съобщи ТАСС.

Влиза в сила решението на Сейма на Литва от 13 септември, според което във връзка със събитията в Украйна извънредното положение се удължава до 15 декември и се затваря влизането в страната за руски граждани, дори ако имат валидна шенгенска виза.

Тази норма се подкрепя и от Полша и други балтийски страни. В същото време Вилнюс назова категориите руски граждани, които ще бъдат допуснати в страната извън забраната.

Това се отнася за руски дипломати, представители на опозицията, служители на компании, извършващи транспорт до други страни от ЕС, както и членове на семействата на лица, които могат да представят валидно разрешение за пребиваване в страни членки или са граждани на страни членки.

Швейцария преустанови действието на визово споразумение с Русия

Според Службата за защита на държавната граница към Министерството на вътрешните работи на Литва през август 83 хиляди граждани на Руската федерация са пресекли границата на балтийската република, включително тези, които са преминали транзитно в Калининградска област.

Отделно от ведомството не уточняват броя на транзитните пътници. От началото на тази година в Литва са пристигнали 395 000 руснаци, от които над 180 000 са преминали транзит.

861 души не са били допуснати в Литва поради неспазване на изискванията на Шенгенския кодекс.

Калина Христова
433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.19 | 10:31

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИ
Мери

2022.09.19 | 09:22

1
Е нас какво ни касае това. Нито сме литовци, нито руснаци. Статия за пълнеж.

Добави коментар

Водещи новини