ЕК свиква извънредно заседание на енергийните министри на ЕС до края на септември

  • 13 септември 2022 13:10

  • 398
  • 1
ЕК свиква извънредно заседание на енергийните министри на ЕС до края на септември
© Pixabay

Европейската комисия (ЕК) ще свика нова извънредна среща на министрите на енергетиката на ЕС до края на септември, за да разгледа мерки за преодоляване на енергийната криза. Испанският вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства Тереса Рибера съобщи новината пред TV3, предаде Нова телевизия. 

"Разполагаме с набор от мерки, които до голяма степен ни напомнят на това, което правихме в Испания през годината", каза вицепремиерът. "Ще трябва да видим какви точно условия ще предложи Европейската комисия преди тези заключителни преговори, преди одобрението на регламентите на 30 септември, очевидно преди края на месеца, на извънредното заседание на Съвета по енергетика, което председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е ще свика отново", каза тя.

Енергийната криза в ЕС се задълбочи в началото на юли с първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за няколко държави от ЕС, свързани по-специално с проблеми с поддръжката на турбините на газопровода "Северен поток" поради западните санкции срещу Москва. След това Европейската комисия призова държавите от ЕС да се подготвят превантивно за пълно спиране на доставките на руски газ и представи план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от всички държави членки в периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.

Евродепутатите ще обсъдят мерки в отговор на високите енергийни цени в ЕС

По-рано министрите на енергетиката на ЕС не успяха да се споразумеят за таван на цените на руския тръбопроводен газ и възложиха на ЕК да проучи възможността за таван на цените на всички видове газ, включително на втечнения природен газ (LNG). Според европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон Европейската комисия смята, че е важно да се въведе ценови таван специално за руския газ "поради агресията на Русия срещу Украйна", но Брюксел се опасява, че въвеждането на ценови таван за втечнения природен газ "може да подкопае сигурността на доставките". 

Последвайте канала на

Десислава Станева
398 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.13 | 16:40

1
Няма такива отепаници като евро идиоте

Добави коментар

Водещи новини