80% от турската общественост подкрепя членството в ЕС

  • 13 септември 2022 10:02

  • 440
  • 0
80% от турската общественост подкрепя членството в ЕС
© Getty Images

Близо 80 на сто от турската общественост подкрепя членството в ЕС, заяви в понеделник ръководен турски служител, отговарящ за отношенията с блока, предаде Анадолската агенция.

"Мога да ви информирам, че 79 процента от турския народ желае членство в ЕС", заяви Фарук Каймакджъ, заместник-министър на външните работи и директор по въпросите на ЕС. Той написа това в пост в Туитър в отговор на публикация на представител на службата по политически комуникации на Европейската комисия.

Том Мойлан публикува в личния си акаунт в Туитър графика, озаглавена "Кой най-много иска да се присъедини към ЕС?", заедно със снимки на над десет държави - без обаче да включи дългогодишната кандидатка за членство в ЕС Турция.

Каймакджъ отговори на този пост с думите: "Скъпи Том, картината на ЕС не би била пълна и справедлива без Турция, кандидат, преговарящ с ЕС. Пропускането и добавянето на такива, които дори не са кандидати за членство в ЕС, изкривява картината на ЕС".

73% от турците искат страната да влезе в ЕС

По-късно Мойлан отговори, че не той е направил графиката, но е сметнал, че е интересна, признавайки, че действително "Турция е очевиден пропуск".

Турция подаде молба за членство в ЕС още през 1987 г., а преговорите ѝ за присъединяване започнаха през 2005 г.

В годините след това преговорите бяха по същество замразени, което според Анкара се дължи на политически блокажи от страна на някои членове на ЕС по причини, които не са свързани с нейната пригодност за членство.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
440 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини