ООН: 50 милиона души по света са живели в "съвременно робство" миналата година

  • 12 септември 2022 20:12

  • 491
  • 2
ООН: 50 милиона души по света са живели в "съвременно робство" миналата година
© Getty Images/Guliver

Международната организация по труда (МОТ) каза, че към края на миналата година около 50 милиона души по света са живели в "съвременно робство", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията на ООН по труда заедно с Международната организация по миграцията (МОМ) и правозащитната организация "Уок фри" заявиха в представен днес доклад, че 28 милиона души са живели в условията на принудителен труд или принудителен брак към края на 2021 г. Техният брой е бил с 25 процента повече в сравнение с данните в предишния доклад преди пет години.

МОТ и нейните партньори изтъкнаха тревожни тенденции като "търговската сексуална експлоатация", засягаща почти една четвърт от хората, подложени на принудителен труд, като най-потърпевши са бедните, жените и децата.

Според доклада са се увеличили детските и принудителните бракове в страни като Афганистан, Бангладеш, Конго, Египет, Индия, Уганда и Йемен. В документа обаче се изтъква, че по-богатите държави "не са имунизирани" срещу този проблем, като почти една четвърт от принудителните бракове са в страни с високи или над средните доходи.

ООН: Съвременните форми на робство са широкоразпространени по целия свят

Константин Тодоров
491 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Hare Krishna

2022.09.12 | 21:38

2
Цял свят почти живее в робство на системата на капитала от понеделник до 5тк на работа по 8-12 часа ей тва е робстяо

2022.09.12 | 20:26

1
Ако бяха включили и Рашистан, бройката щеше да е с още двеста милиона роби повече.

Добави коментар

Водещи новини