Новият крал чака короната от 4-годишен, не му върви с жените

  • 10 септември 2022 09:20

  • 64101
  • 1
Новият крал чака короната от 4-годишен, не му върви с жените
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Новият крал на Великобритания Чарлз Трети е рекордьор по чакане за встъпване в длъжност - цели 70 години. Смъртта на Елизабет Втора го качи на трона малко повече от два месеца преди да навърши 74 на 14 ноември.  Пълното му име е Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 232

Новият монарх се ражда през 1948 г. в Бъкингам чрез цезарово сечение и без допълнителни гости в залата. Новината за появата му е съобщена по радиото в късната вечерна емисия на BBC. Това веднага предизвиква събиране на много хора пред двореца, дошли да видят с очите си официалното съобщение на входа. Така се поставя началото на традиция, спазвана и до днес. 

Елизабет кърми сина си само два месеца, защото заболява от морбили. Оттогава принцът често остава без майка си, тъй като тя бързо се връща към задълженията си. Момчето прекарва много повече време с кралицата-майка - също Елизабет. Принц Чарлз и баба му са силно привързани един към друг. Тя често го взима в резиденцията си и го възпитава в любов към изкуството.

Принц Чарлз става престолонаследник едва 4-годишен. Той е първото дете в историята на британската монархия, което е присъствало на коронация. И то на коронацията на собствената си майка. За събитието получава покана, нарисувана специално за него. 

Прокълнатият Чарлз: Името на новия крал носи лоша поличба

През 1955 г. е записан в частно училище в Челси, което го превръща в първия престолонаследник, получил общо образование - не само от частни учители, обучаващи го в двореца. На 14-годишна възраст е изпратен в Шотландия, в училището за момчета “Гордънстоун”, което е завършил и принц Филип. Чарлз определя училището като “затвор”, а миговете там - като “абсолютен ад”. Той е и първият с университетска степен от Кеймбридж. След завършването на университета служи в морските и въздушните сили. 

Религията го разделя с първата му любов

Чарлз хлътва за първи път по Лусия Санта Круз - дъщеря на посланика на Чили в Обединеното Кралство по това време. Тя пленява сърцето му на вечеря през 1969 г., а за принца това е любов от пръв поглед. Лусия дори е представена на кралското семейство в двореца Балморал. Но фактът, че е католичка, става непреодолима пречка за брак и те се разделят. Въпреки това остават близки приятели. И точно Лусия запознава Камила и Чарлз. Двамата започват да се виждат, но репутацията й не се оказва достатъчно чиста за бъдеща принцеса.

Така Камила се оказва сгодена за Андрю Паркър Боулс. Принцът пък е свободен и има връзки с други жени, сред които Давина Шефилд, Аманда Начбул, Анна Уолъс и лейди Сара Спенсър. Именно докато излиза с по-голямата  сестра, Чарлз забелязва Даяна. Тя е много по-малка от него, скромна и чиста като сълза. Принц Чарлз наистина е привлечен от момичето, няма какво да губи и не след дълго предлага. Сватбата на века се състои на 29 юли 1981 г. в катедралата “Сейнт Пол”.

Но Камила не спира да фигурира в живота на Чарлз и Даяна го знае. Камила и Андрю се развеждат на 3 март 1995 г., а Чарлз и Даяна - през 1996-а. Едва през януари 1999 г. Чарлз и Камила правят първата си публична изява заедно. Венчават се на 9 април 2005 г. Свидетели са децата на Камила, тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват. 

Рисува литографии, които продава за над 2 млн. лири

През 1980 г. принц Чарлз пише детска книга, наречена “Старецът от Лохнагар”. Тя е вдъхновена от истории, които принцът разказва на по-малките си братя - Андрю и Едуард. По-късно книгата е превърната в анимационен късометражен филм. Освен това принцът на Уелс рисува акварели. Той е продал литографии за над 2 милиона британски лири, което го прави един от най-успешните живи британски художници.

Британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети

Чарлз е и запален градинар - интересува се от ландшафтен дизайн и сам се грижи за растенията и цветята в имението Хайгроув. Той притежава и предприятие за производство на висококачествени хранителни продукти - “Duchy Originals”. Асортиментът на продуктите отразява пристрастието му към екологично чистата храна. Освен това на мястото се изработват козметични средства за тяло и приспособления за градинарство. Продуктите могат да се закупят в много британски супермаркети.

Кодовото му име е Еднорог

Членовете на кралското семейството разполагат с кодови имена, които се използват, когато нещо лошо се случи с тях. Те служат, за да може новината да стане достояние първо на семейството и държавните органи, преди да стане публична. Това на Чарлз е Менай Бридж. Другото му кодово име е Еднорог. Използвано е, когато бъдещият крал посещава САЩ през 1971 г. Когато дойде време за коронацията му, ще бъдат задействани редица протоколи, а събитието си има собствено име - операция “Златното кълбо”.

Кръщават жаба в негова чест

През 2008 г. в Еквадор вид жаба е кръстена в чест на принц Чарлз. “Hyloscirtus princecharlesi”, или дървесна жаба принц Чарлз, е открита от д-р Луис А. Колома. При експедиция в националния парк “Котакачи-Каяпас” в Еквадор става ясно, че са останали ограничен брой жаби от вида, след като отделни зони в гората са превърнати в обработваема земя. Жабата носи името на наследника на английския трон заради неговата благотворителна дейност относно защитата на фауната в тропическите гори.

Патрон е на повече от 420 организации

Каузите, които подкрепя, са осигуряване на работа на младите, диалог между хората с различни вероизповедания, опазването на околната среда, климатичните промени. Принцът е патрон на повече от 420 организации, сред които Британският Червен кръст и Световният фонд за дивата природа. Президент е на Кралската Шекспирова компания, на Кралския балет, на организацията “Rare Breeds Survival Trust”, чиято мисия е да се опазят редки породи във Великобритания.

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
64101 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РОТШИЛДА Е

2022.09.10 | 13:35

1
ПЕЕРАС, КАКВИ ЖЕНИ?! :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини