Германските депутати почетоха Михаил Горбачов с минута мълчание

  • 07 септември 2022 12:51

  • 329
  • 0
Германските депутати почетоха Михаил Горбачов с минута мълчание
© Getty Images

Германският парламент днес отдаде почит на Михаил Горбачов, като запази минута мълчание в памет на бившия съветски лидер, който преди 32 години прокара пътя за обединението на Германия, предаде Асошиейтед прес. 

При откриването на пленарната сесия, която беше първата след кончината на Горбачов, знамената на Бундестага в Берлин бяха спуснати наполовина.

Той направи възможно това, което десетилетия наред изглеждаше непостижимо – поставянето на край на Студената война по мирен начин и преодоляването разделението на нашата страна, заяви пред депутатите председателката на Бундестага Бербел Бас. 

Хиляди се простиха с Горбачов, Путин не дойде

,,Германците дълго време пренебрегваха или може би не искаха да повярват, че Русия, управлявана от президента Владимир Путин, отдавна се е отклонила радикално от целите на Горбачов", допълни тя.

Днес има дълбока пропаст между Русия и Европа, където, съгласно визията на Горбачов, трябваше да се изгради общ европейски дом с Русия с обща архитектура на сигурността, заяви още Бас, като обвини Москва, че е допуснала "трагична грешка", разрушавайки духа на разбирателство. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини