Г-7 предупреждават: Всеки опит на Русия да изключи АЕЦ е неприемлив

  • 29 август 2022 11:49

  • 392
  • 3
Г-7 предупреждават: Всеки опит на Русия да изключи АЕЦ е неприемлив
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Страните от Г-7, "дълбоко загрижени" заради риска от ядрен инцидент в украинската Запорожка АЕЦ, поискаха днес гаранции, че персоналът на МААЕ, отпътувал за региона, ще има "изцяло свободен" достъп до централата, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13800

"Подчертаваме, че всеки опит на Русия да изключи централата от украинската електрическа мрежа би бил неприемлив", предупреждава в изявление групата на директорите от Г-7 по въпросите на неразпространението, информира БТА. Тя изтъква, че АЕЦ "не бива да се използва за военни дейности или складиране на военни материали".

Зеленски: Ситуацията при Запорожката АЕЦ остава рискована и опасна

В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрели в зоната на централата.

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от руските войски в началото на март, малко след нападението срещу Украйна на 24 февруари. Днес недалеч от нея минава линията на фронта в южната част от страната.

В четвъртък Киев съобщи, че поради повредени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя отново бе свързана с мрежата.

В събота украинският оператор "Енергоатом" предупреди за опасност от изтичане на радиация и пожар след нови удари в близост до комплекса.

Отново обстрел по украинския град Енергодар, намиращ се до Запорожката АЕЦ

Властите на Запорожка област не очакват големи резултати от мисията на МААЕ в ядрената централа, но при всяко положение "ще гарантират сигурност". Това заяви пред телевизия "Росия-24" Евгений Балицки, шеф на руската военно-гражданска администрация в региона, предаде ТАСС. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
392 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2022.08.29 | 13:13

3
Абе кой се интересува какво казва г.ей групичката САЩ и подлоги наречена Г7? Като не искат инцидент да кажат на фашиста неонацист Зеленски да спре да обстрелва АЕЦ-а. И да, ще бъде изключена, защото Укропистан трябва да бъде без ток и без газ през зимата. Вариант да им се размине мръзненето и глада няма. Ще мръзнат, ще гладуват и после, когато студа и глада са взели своето - ще бъдат сгазени от руските танкове. Всички западни подлоги в Укропистан ще бъдат натъпкани в калта от веригите на руските танкове в края на идната зима, а нещастниците от Г7 ще им запазим билет за първия ред, да гледат добре шоуто.

2022.08.29 | 12:41

2
Всичко , което прави РУСИЯ е неприемливо зя Г - 7 ! Голям праз !

2022.08.29 | 12:06

1
изключена е от 2 месеца

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини