Германия обмисля допълнителните такси върху газа

  • 26 август 2022 22:35

  • 1013
  • 3
Германия обмисля допълнителните такси върху газа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германското правителство обмисля да оттегли плановете си за налагане на допълнителна такса върху цената на газа, която потребителите да плащат, заради нарастващи критики, че парите ще отидат в ръцете на високопечеливши енергийни компании, съобщи БТА, позовавайки се на правителствени служители.

Таксата от 2,4 евроцента за киловатчас бе обявена преди две седмици и може да струва на средностатистическото германско домакинство допълнителни няколкостотин евро годишно. Около половината от домакинства в Германия използват природен газ за отопление.

Мярката е планирана да влезе в сила през октомври и е насочена към подпомагане на компаниите вносители, засегнати от съкращенията на руските газови потоци към Европа.

Цената на тока в Европа скочи с 25%

Енергийните компании, които преди разчитаха на руски газ, сега се борят да намерят алтернативни доставки, като често трябва да плащат значително повече поради рязко повишените световни цени на синьото гориво. Същевременно те не могат да прехвърлят цялото увеличение в цените на клиентите си поради подписаните договори на фиксирана цена. Други доставчици обаче имат завишени печалби, в следствие от по-високите цени.

Според правителството в Берлин допълнителната такса би разпределила разходите справедливо между всички потребители на газ, като и спомага за предотвратяване на фалити на големи енергийни компании, което евентуално би предизвикало ефект на доминото на пазара.

Опозиционни политици и асоциации за защита на потребителите обаче разкритикуваха плана, а икономическият министър Роберт Хабек дори призна по-рано през седмицата, че някои компании, "които са направили много пари", са можели да спечелят допълнително от него. На среща с германски бизнес лидери, той каза, че макар тези компании да имат законното право да претендират за дял от допълнителната такса, "не е морално правилно" да го направят, и обеща да преразгледа плана.

Говорител на икономическия министър заяви, че би било "разумно" компаниите доброволно да се въздържат от приемане на финансови средства, произтичащи от допълнителната такса. Местната енергийна компания Ер Ве Е (RWE), както и гигантът за добив на енергоносители "Шел" (Shell) вече обявиха, че сами ще поемат по-високите разходи за покупка на газ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1013 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Léa20

2022.08.28 | 12:09

3
Здравейте, Вашите проекти са блокирани поради дефицит на финансиране, така че не е нужно да се притеснявате повече. Давам надеждни заеми между €10 000 и €3 000 000 с лихвен процент от 2% годишно. Така че, ако искате надежден, безрисков и сигурен дългосрочен или краткосрочен кредит за отключване и проследяване на вашите проекти. Моля, свържете се с мен на следните имейл адреси: Имейл: chanpaoleajacquelinemartine@gmail.com

2022.08.27 | 11:29

2
нови такси от умните политици ,щели да наказват русия,а наказаха собствената си държава

2022.08.27 | 09:32

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини