Унгария проверява "Уиз Еър" за нарушения на законите за защита на потребителите

  • 22 август 2022 15:48

  • 646
  • 2
Унгария проверява "Уиз Еър" за нарушения на законите за защита на потребителите
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Унгарското правителство нареди разследване на нискотарифния авиопревозвач "УизЕър" (WizzAir) за евентуални нарушения на законите за защита на потребителите, съобщи Асошиейтед прес.

Авиокомпанията е обект на второ подобно разследване от страна на властите в Будапеща от юни насам. 

Разследването, разпоредено от унгарското министерството на правосъдието, идва, след като институцията заяви, че е получила нови жалбите срещу базираната в Будапеща компания заради непредоставяне на информация и помощ на клиенти, чиито полети са забавени или отменени, според Унгарската телеграфна агенция (МТИ).

Други оплаквания срещу унгарския превозвач включват това, че той не е предоставил настаняване и възможност за избор на алтернативен полет на пътници, засегнати от нарушения на въздушния трафик, липса на отговор на потребителски жалби в рамките на 30 дни, както и поддържане на платена телефонна линия за обслужване на клиенти.

"Уиз еър" спира всички полети до Украйна

Това нарушава унгарското законодателство и правата на потребителите, се казва в изявление на министерството.

Това е второто разследване срещу "УизЕър", започнато от правителство на премиера Виктор Орбан от юни насам. Тогава властите обявиха, че ще наложат извънредни данъци върху сектори, които се радват на свръхпечалби: от банковия и застрахователен сектор до авиокомпаниите. Тези печалби произтичат от увеличеното търсене след пандемията, според унгарските власти, но някои от комините оспорват тези твърдения.

По-рано този месец Унгария обвини ирландската нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) в нарушения на правилата за защита на потребителите, като й бяха наложени и глоби за повече от 750 000 евро.

Това се случи, след като компанията повиши цените на билетите, включвайки в тях извънредния данък върху свръхпечалбите, който изпълнителният директор на "Райънеър" Майкъл О'Лиъри определи като "грабеж" и "идиотски". 

Правителството на Орбан се надява да събере 815 милиарда форинта (2,1 милиарда долара) от данъчната си политика, за да преведе страната през периода на растяща инфлация и цени на енергията, както и да облекчи бюджетния дефицит. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.22 | 16:05

2
Време е руският тумор да бъде изрязан от централна Европа.

2022.08.22 | 16:04

1
ОРБАН Е КАТО КАДАФИ И ЩЕ ИДЕ ПРИ НЕГО.

Добави коментар

Водещи новини