Производствените цени в Германия с исторически рекорд

  • 19 август 2022 12:06

  • 338
  • 0
Производствените цени в Германия с исторически рекорд
© Novini.bg/ Canva

Германските производствени цени са се ускорили неочаквано до нов рекорден максимум през юли, задвижвани основно от по-високите цени на енергията, се посочва в данните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Производствените цени са се повишили с 37,2 на сто на годишна основа през юли, което надминава скока от 32,7 на сто през юни. Икономисти прогнозираха, че инфлацията в този сектор ще се смекчи леко до 32 на сто.

Това е най-големият растеж на показателя на годишна основа от началото на статистиката през 1949 година, уточни "Дестатис".

Германия с инфлация от 7,5% през юли

Възходящата тенденция през юли се дължи в голяма степен на скока от 105 на сто на цените на електроенергията на фона на повишените разходи за природен газ и електроенергия.

Като се изключи електроенергията, производствените цени са се повишили с 14,6 на сто през юли спрямо миналогодишните, цитира БТА.

Сред  другите компоненти на индекса на производствените цени, котировките на междинните стоки са нараснали с 19,1 на сто , а тези на капиталовите стоки - с 8,3 на сто. Цените на трайните потребителски стоки са се увеличили с 10,9 на сто, а на нетрайните потребителски стоки също са регистрирали двуцифрен растеж от 16,2 на сто.

На месечна основа производствените цени са се повишили с по-бърз темп от 5,3 на сто през юли след увеличение от 0,6 на сто предходния месец. Очакваше се цените да нараснат със стабилен темп от 0,6 на сто.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини