Германия въвежда налог върху газа за потребителите от 2,4 цента за киловатчас

  • 15 август 2022 15:17

  • 851
  • 1
Германия въвежда налог върху газа за потребителите от 2,4 цента за киловатчас
© getty images

Германия обяви налог от 2,4 цента за киловатчас върху газа от октомври, за да подпомогне вносителите, които се сблъскват с извънредни разходи заради съкратените доставки на руски газ, предаде ДПА.

Високите цени на електроенергията се превърнаха във водеща политическа тема в най-голямата икономика в Европа, тъй като разходите за живот нараснаха стремително отчасти и заради войната в Украйна.

Стойността на налога е фиксирана от така наречения мениджър на газовия пазар за Германия - "Трейдинг хъб Юръп" (Trading Hub Europe) - орган, създаден от различни дистрибутори на газ в страната. Налогът се въвежда с цел да подпомогне вносителите, които трябва да купуват по-скъп газ от доставчици извън Русия и трупат огромни загуби. 

Той ще влезе официално в сила от 1 октомври, но не се очаква да се отрази на сметките за газ преди ноември или декември заради регулации, които защитават потребителите от промени в цените.

Германия все още не е получила отговор от ЕК на искането си  новият налог върху цената на газа да бъде освободен от ДДС за ограничен период от време, каза по-рано днес в Берлин говорител на финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

Германия ще изчака до понеделник, за да прецени дали Русия е спряла трайно газа по "Северен поток 1"

Съгласно законодателството на ЕС за ДДС върху енергийни продукти, налогът се смята за компонент  от общата цена на газа, което всъщност означава, че данък добавена стойност е задължителен.

По тази причина Германия се нуждае от разрешението на Брюксел, за да отмени временно ДДС върху новия налог. 

"За да се смекчи удара върху домакинствата допълнителният налог ще е придружен с нов пакет от помощи, най-вече за жилищата",  обеща министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Франс прес.

Германия вече отпусна пакет помощи на обща стойност 30 милиарда евро, сред които намаление на цената на горивата и популярния билет от 9 евро за обществения транспорт, без високоскоростните линии, който обаче ще е валиден до края на август.

Берлин предвижда да инжектира милиарди евро и в "Унипер" (Uniper), основният вносител и доставчик на газ в Германия, който силно пострада от средата на юни от спада в доставките на руски газ. 

За сметка на това германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) обяви, че се отказва от правото си да компенсира скока на цените  с този нов налог.

"Ер Ве Е" е стабилна финансово компания, ето защо се отказваме до ново нареждане да прехвърлим загубите, които ще понесем", каза при представянето на резултатите шефът на компанията Маркус Кребер.

През първите шест месеца на година чистата печалба на Ер Ве Е е 1,6 милиарда евро.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
851 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lea20

2022.08.28 | 12:16

1
Здравейте, Вашите проекти са блокирани поради дефицит на финансиране, така че не е нужно да се притеснявате повече. Давам надеждни заеми между €10 000 и €3 000 000 с лихвен процент от 2% годишно. Така че, ако искате надежден, безрисков и сигурен дългосрочен или краткосрочен кредит за отключване и проследяване на вашите проекти. Моля, свържете се с мен на следните имейл адреси: Имейл: chanpaoleajacquelinemartine@gmail.com

Добави коментар

Водещи новини