Горският пожар в Чехия се разпространи на хиляда хектара

  • 31 юли 2022 21:00

  • 713
  • 1
Горският пожар в Чехия се разпространи на хиляда хектара
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Горски пожар с невиждани мащаби, бушуващ в националния парк "Бохемска Швейцария" в Чехия, продължава да се разраства, въпреки усилията на пожарникарите, казаха днес местни служители, цитирани от БТА.

Пожарът обхвана територия с площ близо 1000 хектара, тъй като тежкият терен затруднява овладяването му, каза говорителка на спешните служби за чешката национална телевизия.

Огънят избухна миналата седмица в чешкия национален парк и се разпространи в понеделник през границата с Германия в германския национален парк "Саксонска Швейцария".

Голям пожар бушува в германски национален парк

Противопожарните екипи продължават да откриват нови тлеещи огнища в парка. Близо 750 пожарникари се борят с пламъците, след като бяха привлечени допълнителни сили от цяла Чехия.

Те са подпомогнати от шест хеликоптера и пет противопожарни самолета, които се включват в гасенето, след като сутрешната мъгла се разсее.

Досега осем пожарникари са ранени при гасенето, като няколко от тях сериозно. "Това показва, че наистина напредваме през опасен терен", каза говорителката.

Някои части от гористата местност са труднодостъпни, включително районите по чешко-германската граница, каза тя.

В момента туристическите преходи в чешкия национален парк са забранени, а полицията е върната трима туристи, които са искали да посетят скалните формации от пясъчник.

Този горски пожар се смята за един от най-големите в историята на страната и се предполага, че е причинен от човешка небрежност, посочва ДПА.

Мая Йорданова
713 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
европа се

2022.08.01 | 00:19

1
превръща в пустиня...

Добави коментар

Водещи новини