Румъния изпрати самолети за гасене на пожари в Словения и подпомага борбата на Гърция с огъня

  • 24 юли 2022 20:51

  • 685
  • 1
Румъния изпрати самолети за гасене на пожари в Словения и подпомага борбата на Гърция с огъня
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Румънското правителство изпрати на Словения три самолета на румънските военновъздушни сили, за да подпомогнат борбата с горските пожари там, предаде Аджерпрес.

Румънският министър-председател Николае Чука е свикал в събота Националния комитет за управление на извънредни ситуации. 

"След задействането на Европейския механизъм за гражданска защита правителството на Румъния реши да разшири външната спешна хуманитарна помощ за Словения", се казва в официално съобщение на правителството за медиите.

Продължава да бушува пожар на границата между Словения и Италия

Със съдействието на министерството на отбраната три самолета, принадлежащи на румънските военновъздушни сили - два самолета "Спартан", предназначени за гасене на пожари, и един "Херкулес", който ще се използва за логистичен транспорт, ще заминат на международна мисия в Словения.

Правителството уточнява, че помощта ще бъде предоставена по искане за международна помощ, подадено от правителството на Словения чрез Европейския механизъм за гражданска защита.

"Pредвид настоящата обстановка, при която няколко европейски държави са изправени пред горски пожари, румънската държава се включи също в подпомагането на Гърция със специализирани екипи за първа помощ по искане на Гърция чрез Европейския механизъм за гражданска защита", посочват още от правителството, цитирани от БТА.

Весела Найденова
685 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
срам и резил

2022.07.24 | 23:08

1
12г Герб и няма един самолет за гасене срам и резил!!!

Добави коментар

Водещи новини