Какво може да направи Европа, ако все пак газът спре?

  • 22 юли 2022 07:32

  • 1222
  • 3
Какво може да направи Европа, ако все пак газът спре?
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Газопроводът "Северен поток-1" заработи вчера, макар и с непълен капацитет, но опасенията, че Кремъл може да врътне кранчето, когато пожелае, остават. Европейската комисия представи план за действие при извънредна ситуация, включващ доброволно или задължително ограничаване на консумацията, което беше посрещнато с неодобрение от много страни членки на ЕС.

ЕС, както и членките на съюза, имат разработени тристепенни планове за действие в случай на трайно прекъсване на газовите доставки. Единадесет държави - Австрия, Дания, Естония, Италия, Латвия, Нидерландия, Словения, Унгария, Финландия, Хърватия и Швеция, вече са задействали първия етап, а Германия се намира във фаза 2.

Ройтерс обобщава какво вече са предприели някои страни членки и какво още могаг да направят.

Гърция не е съгласна с предложението на ЕК за намаляване на потреблението на газ

Австрия

Страната, която получава около 80 на сто от газа си от Русия, е задействала първата степен от плана за действие при извънредна ситуация. По силата на този план Виена разпорежда на промишлеността и комуналните компании да заменят природния газ с алтернативни горива, където е възможно.

България

Страната, която доскоро получаваше над 90 на сто от газа си от Русия, е договорила покупки на американски втечнен газ и е ускорила преговорите с Азербайджан за увеличение на газовите доставки.

Гърция

Страната използва газ най-вече за производство на електричество. По силата на плановете си за действие в извънредна ситуация Атина купува допълнителни количества втечнен природен газ, а четири електроцентрали минават на дизел. Предвижда се освен това през следващите две години добивът и употребата на въглища да се увеличи. Дълго бавеният интерконектор, свързващ я с България, вече е завършен и може да заработи в близките дни.

Германия

Страната, която доскоро получаваше над 50 на сто от потребявания газ от Русия, влезе във фаза 2 от плана за действие в извънредна ситуация. Според тази степен налице е риск от дълосрочен недостиг на синьо гориво. Берлин отпуска кредитна линия в размер на 15 милиарда евро за запълването на газохранилищата в страната. През лятото ще бъде представен модел за търгове за газ, който да окуражи индустриалните потребители да пестят гориво.

Дания

Копенхаген обяви първа степен за действие при извънредна ситуация и призова домакинствата и компаниите да намалят потреблението на природен газ.

Италия

Страната получава около 40 на сто от газа си от Русия и вече обяви първа степен от плана за действие при извънредни ситуации. Рим договори допълнителни доставки на газ от Алжир в обем от около 4 милиарда куб. м към вече планираните за получаване 21 милиарда куб м.

Испания и Португалия

И за двете страни Русия не е важен доставчик на газ, поради което те бяха първите, противопоставили се на идеята на Европейската комисия са ограничаване на потреблението на газ от домакинствата и промишлеността с цел пестене на енергия. Португалското пристанище Синеш е готово да помага на страните членки в доставките на втечнен природен газ.

Нидерландия

Страната, която внася около 15 на сто от газа си от Русия, активира първата степен от плана си за действие при извънредни ситуации и вдигна тавана за производството на електричество от въглищни централи. Обмисля се и временно увеличаване на добива от газовото поле Грьонинген, въпреки че това създава рискове от локални земетръси.

Полша

Варшава не възнамерява засега да активира 12-степенния план за действие при извънредни ситуации. Балтийският тръбопровод, който свързва страната с Норвегия, ще бъде запълнен до капацитета си от 10 милиарда куб. м газ през 2023 г.

Финландия

Финландия и балтийските й съседи Литва, Латвия и Естония ще отложат планираната за лятото профилактика на свързващия ги газопровод, за да си гарантират необходимите доставки до зимата.

Франция

Париж разработва планове за действие при спиране на руските газови доставки, а шефовете на големите енергийни компании призовават домакинствата и бизнесите да намалят потреблението. Франция получава не повече от 17 на сто от потребявания газ от Русия.

Чехия

Прага прие закон, по силата на който могат да бъде предприети извънредни действия за осигуряването на енергия през зимата. Една от мерките предвижда нарочените за затваряне догодина въглищни електроцентрали да продължат да работят, колкото е необходимо.

Швеция

Стокхолм активира първата степен от плана за действие при извънредни ситуации.

Калина Христова
1222 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ТЪПИ АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТКИ

2022.07.22 | 17:11

3
НИЩО! ЩЕ ПУКНЕМ ОТ СТУД И ГЛАД!

2022.07.22 | 11:18

2
евpогеовете заминаха

2022.07.22 | 09:57

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини