Над 50 души бяха арестувани за палежи в Португалия

  • 20 юли 2022 12:52

  • 379
  • 0
Над 50 души бяха арестувани за палежи в Португалия
© getty images

Опустошителните горски пожари в Португалия през последните няколко седмици са причинени от човешка небрежност и палежи, каза днес министърът на вътрешните работи Жозе Луиш Карнейру, цитиран от ДПА.

Повече от 50 души са били арестувани тази година до средата на юли по подозрения, че са отговорни за причиняването на горски пожари - с 20 повече в сравнение със същия период миналата година, заяви Карнейру пред парламентарна комисия.

Само 23 процента от всички пожари в Португалия са възникнали по естествен път. Около 60 процента от пожарите са били причинени от небрежно боравене с огън, например при приготвяне на барбекю, изхвърляне на неизгасена цигара и неправилно палене на огън в гората. 13 процента от горските пожари са били причинени умишлено, а останали 4 процента - при използване на селскостопанска техника, уточни Карнейру.

Той отбеляза, че португалското правителство прави всичко възможно, за да повиши общественото внимание към рисковете от пожари и да предприеме превантивни мерки.

Португалия се бори с горски пожари в условията на суша и жега

Пожарите в Португалия са изпепелили близо 60 000 хектара площи само за шест месеца и половина през тази година. Това е над два пъти повече от засегнатите през цялата минала година 28 415 хектара, каза националната агенция за опазване на околната среда.

Тази година ситуацията се е влошила заради сушата, продължаваща вече месеци, изключително високите температури и силните ветрове, обясни Гражданска защита.

Вчера следобед в Португалия са били активни шест големи горски пожара, като над 900 души са участвали в борбата срещу тях, съобщи  държавната телевизия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини