Румънският премиер: Междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важна за преносната мрежа на Европа

  • 07 юли 2022 17:13

  • 433
  • 1
Румънският премиер: Междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важна за преносната мрежа на Европа
© Facebook

Гърция ще се превърне в център за съхранение и пренос на природен газ, който ще покрива не само националните нужди, но и тези на страните от региона, заяви днес гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. на съвместна пресконференция с румънския си колега Николае Чука, предаде агенция Аджерпрес. Румънският министър-председател е на работно посещение днес в Гърция по повод пускането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

"Договорихме се да актуализираме сътрудничеството си в енергийния сектор. Гърция ще се превърне в център за съхранение и пренос на природен газ, който ще покрива не само националните нужди, но и нуждите на региона и, разбира се, на Румъния“, каза на пресконференцията Мицотакис. 

По думите му става дума не само за споразумение за търговско сътрудничество, а и за доказателство за солидарност и отговорност.

„Утре ще открием газопровода до Александруполис и това ще бъде важна стъпка напред в нашите структури и инфраструктури, които са толкова важни за постигане на независимост от природния газ, идващ от Русия", каза Мицотакис и посочи, че Москва използва природния газ като геостратегически "инструмент“.

Румънският премиер Николае Чука заяви от своя страна, че междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важна за преносната мрежа към Европа.

"Това е много важен интерконектор за цялата газопреносна мрежа в Европа. По принцип този интерконектор ще свърже мрежата, която минава през Анадола и Адриатика, и ще се свърже с газопровода BRUA, като по този начин ще придаде устойчивост на вертикалния коридор и ще осигури доставките на газ за България и Румъния“, каза Николае Чука. 

Той допълни, че така могат да бъдат осигурени и доставки на газ за източните партньори Украйна и Република Молдова, както и за другите страни, които са включени в разпределителната схема на тази газова мрежа.

Николае Чука съобщи, че министрите на енергетиката на Румъния и Гърция ще подпишат меморандум за съвместни средносрочни и дългосрочни проекти, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.07 | 23:06

1
Проект Срийткойн ADA Chain - зарядната станция за електрически коли на мост Провадия-Айтос . Има ли интерес ?

Добави коментар

Водещи новини