Орбан: Унгария трябва радикално да увеличи отбранителните си способности

  • 01 юли 2022 12:02

  • 699
  • 4
Орбан: Унгария трябва радикално да увеличи отбранителните си способности
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Унгария ще ускори програмата си за развитие на отбранителните си способности, заяви премиерът Виктор Орбан пред държавното радио, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

„Трябва радикално да увеличим отбранителните си способности“, каза Орбан. Той отново подчерта, че в интерес на Унгария е войната в съседна Украйна да приключи възможно най-скоро.

След срещата на върха на НАТО, на която алиансът също така се съгласи да приеме Финландия и Швеция, Орбан заяви, че "военните реалности“ бавно се проявяват в Украйна, страната губи много войници всеки ден и докато фронтът изглежда все още далеч от Унгария, ситуацията може да се промени. Той повтори, че Унгария, като съюзник на НАТО, трябва да стои настрана от войната.

„Трябва да стартираме двигателите... и да ускорим програмата си за развитие на отбраната", каза Орбан.

Орбан, който беше преизбран през април с голяма изборна победа за четвърти пореден мандат, заяви, че Унгария дори не е готова да преговаря за евентуално ембарго на ЕС или ограничения върху вноса на руски газ, тъй като това би причинило големи проблеми на унгарската икономика.

Унгария ще може да контролира енергийните фирми при криза с доставките

„Не са необходими санкции, а незабавно прекратяване на огъня и преговори за мир", каза той, като добави, че мирът също е необходим, за да се ограничи това, което той нарече „военна инфлация“.

Инфлацията в Унгария е двуцифрена, въпреки въведените тавани на цените при горивата, сметките за енергия и основните хранителни продукти, което принуди Националната банка на Унгария във вторник да повиши основния си лихвен процент до 7,75%.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
699 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Да

2022.07.01 | 13:22

1
Да! Само така! Искам да стана унгарец и тоя човек да ме управлява!

2022.07.01 | 15:44

4
IDIOT
Върбан

2022.07.01 | 13:30

2
Ами, той е зает, искаш ли аз да те таковам? Стани ей там.
MK4БKП

2022.07.01 | 13:32

3
За какво, нали са приятели, през 1956 г. нямаше нищо лошо...

Добави коментар

Водещи новини