Червен код за жеги в 22 града в Италия

  • 01 юли 2022 08:05

  • 1103
  • 0
Червен код за жеги в 22 града в Италия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Най-високата степен на предупреждение за горещини в Италия - "червен код", е в сила за 22 града, сред които Рим, Палермо, Неапол, Флоренция и Болоня, предаде ДПА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Страната е обхваната от продължителна гореща вълна. Метеоролозите очакват температури от малко под 40 градуса по Целзий в италианската столица и много южни райони през уикенда. Експерти препоръчаха на хората да не стоят на слънце между 11 и 18 ч. и да избягват най-посещаваните места.

Междувременно ситуацията с най-дългата река в Италия - По, продължава да се влошава. Според актуална информация, публикувана вчера, последните дъждове едва ли са повлияли на тежката суша. Реката остава с много ниско ниво в някои участъци.

Поради ниското равнище солена вода е проникнала на около 30 километра навътре в сушата по коритото на По при устието на Адриатическо море. 

Снощи италианският премиер Марио Драги обяви мерки, предприети заради сушата. 

Обявиха червен код за опасни горещини в 12 големи градове в Италия

От понеделник правителството ще има грижата за плановете за извънредни ситуации в засегнатите райони - нещо, за което регионалните власти, особено в северната част на страната, настояват от седмици. 

Драги посочи и структурните проблеми: някои от водохранилищата и тръбопроводите в страната са в толкова окаяно състояние, че 30 процента от водата се губи, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1103 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини