Великобритания може да изпрати още войници и самолетоносач за защитата на източното крило на НАТО

  • 30 юни 2022 08:10

  • 747
  • 3
Великобритания може да изпрати още войници и самолетоносач за защитата на източното крило на НАТО
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Великобритания има готовност да изпрати допълнително 1 000 войници и един от новите си самолетоносачи за защитата на източното крило на НАТО, заяви министърът на отбраната Бен Уолъс, цитиран от БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12157

Силите са предвидени за защитата на Естония, където Великобритания вече разполага с 1 700 души военен персонал, но те по принцип ще бъдат базирани на британска територия засега и готови да бъдат прехвърлени в балтийската държава, ако това се наложи. 

Новият британски ангажимент е част от обновените европейски отбранителни сили на НАТО, които ще възлизат на 300 хиляди на целия континент. Те ще бъдат в повишена бойна готовност в случай, че Русия заплаши с военно нападение някой от членовете на блока. 

Великобритания обеща да изпрати модерни ракети на Украйна

Бен Уолъс посочи на срещата на НАТО в Мадрид, че съществена част от ангажимента на Великобритания ще бъде към военноморските сили. Бруиутанската  страна разполага с два самолетоносача - "Queen Elizabeth" и "Prince of Wales" със съпровождащи флоти от бойни кораби, като един от тях ще бъде на разположение на НАТО на ротационен принцип.

На практика осемте отбранителни бойни групи на НАТО са базирани в осем държави от Естония до България, като техният размер вече отговаря на бригада - пряк отговор на нахлуването на Русия в Украйна. 

Бен Уолъс иска да бъдат заделени 2,5% от брутния вътрешен продукт за нуждите на отбраната. По този въпрос той има известни разногласия с премиера Борис Джонсън. На въпроси на журналисти по този повод и двамата избягнаха да дадат конкретни отговори.

Последвайте канала на

Весела Найденова
747 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Слава на Русия!

2022.06.30 | 09:48

2
Брей! Ама вие, смешници имате точно 1 самолетоносач

2022.06.30 | 14:45

3
Точно един има "самая могучая", при това дърт и димящ :)

2022.06.30 | 09:30

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИИИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини