Унгария ще може да контролира енергийните фирми при криза с доставките

  • 29 юни 2022 10:42

  • 345
  • 0
Унгария ще може да контролира енергийните фирми при криза с доставките
© Gettyimages/архив

Унгария прие указ, който дава право на правителството да поеме надзора върху жизненоважни енергийни фирми и оператора на газопроводната мрежа FGSZ при извънредна ситуация, която изисква да се осигури непрекъснато снабдяване, съобщава БНР, цитирайки Ройтерс.

Указът от вторник вечерта, подписан от премиера Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, обхваща ключови фирми в енергийната, газовата и петролната промишленост, както и фирмите за топлофикация и минното дело, заедно с оператора на газопровода FGSZ и асоциацията за складиране на горива и природен газ.

Унгария разчита на около 85% от вноса на руски газ и 65% от вноса на суров петрол от Русия.

Външният министър Петер Сиярто каза по-рано този месец, че главният изпълнителен директор на "Газпром" и вицепремиерът на Русия Александър Новак са го уверили, че компанията ще изпълни задълженията към Унгария, определени в нейния дългосрочен договор за доставка на газ.

В понеделник Сиярто каза, че унгарските газови хранилища са пълни на повече от 39%, което се равнява на 2,7 милиарда кубически метра на склад.

Съгласно споразумението с "Газпром", подписано миналата година, Унгария получава 3,5 млрд. кубически метра газ годишно през България и Сърбия и още 1 млрд. кубически метра газ по газопровод от Австрия. Сделката е за срок от 15 години.

Последвайте канала на

Десислава Станева
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини