Ердоган заяви, че не иска думи, а по-скоро резултати от Швеция и Финландия

  • 28 юни 2022 13:04

  • 909
  • 1
Ердоган заяви, че не иска думи, а по-скоро резултати от Швеция и Финландия
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви преди да замине за днешната среща на върха на НАТО в Мадрид, че е разговарял по телефона тази сутрин с американския президент Джо Байдън и че възнамерява да се срещне с него в кулоарите на срещата, предаде Ройтерс.

Той каза, че иска да обсъди с него "блокирането" от страна на Вашингтон на искането на Анкара да купи нови самолети Ф-16. Ердоган добави, че е поискал от Байдън да се срещнат днес или утре.

Белият дом потвърди днес, че президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с турския президент Тайип Ердоган по време на срещата на НАТО тази седмица в Мадрид, където алиансът ще обсъди последиците от нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Лидерите на срещата на върха в Мадрид ще предприемат и "исторически решения за укрепване на колективната отбрана на алианса и сигурността", се посочва в съобщение на Белия дом.

Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО

По отношение на Швеция и Финландия, чиито кандидатури за присъединяване към НАТО са блокирани от Турция, Ердоган заяви, че ако двете страни искат да се присъединят към алианса, те трябва да вземат предвид безпокойствата на Турция.

Ердоган изтъкна, че "не иска думи, а по-скоро резултати" от Швеция и Финландия.

Ердоган обвинява двете страни, че подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и базираната в Сирия кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия отхвърлят тези обвинения.

Виолета Симеонова
909 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
айрон

2022.06.28 | 13:23

1
мен!

Добави коментар

Водещи новини