"Модерна" ще строи във Великобритания център за изследвания и производство на иРНК ваксини

  • 22 юни 2022 07:17

  • 345
  • 5
"Модерна" ще строи във Великобритания център за изследвания и производство на иРНК ваксини
© Novini.bg/Canva

Американската биотехнологична компания "Модерна" (Moderna) ще изгради във Великобритания изследователски и производствен център за ваксини на базата на иРНК, съобщи днес британското правителство, изтъквайки желанието си да се подготви "за бъдещи пандемии", предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Договорът, чиито финансови клаузи, не бяха огласени, има за цел да осигури на потребителите на британската обществена здравна служба достъп до "следващо поколение ваксини и лечения", посочва в комюнике британското здравно министерство.

ЕК очаква след лятото да има нужда от подсилващи ваксини срещу ковид при възрастните хора

Контрактът включва изграждането на център за изследвания и разработка на РНК ваксини, център за производство на ваксини, както и осъществяване на значителна част от клиничните изпитвания на територията на Обединеното кралство.

Правителството подчертава "централната" роля на тази технология в борбата с пандемията и нейния "потенциал за постигане на пробив при някои бълести като рак, грип, деменция или сърдечни заболявания".

 

Строителството се очаква да започне още тази година, а първите ваксини да бъдат произведени през 2025 г. "Центърът ще може бързо да увеличи производството си в случай на извънредна здравна ситуация, което ще разшири възможностите на Обединеното кралство да реагира на бъдещи пандемии", се казва в комюникето.

"Нашата инвестиция ще гарантира ваксини срещу най-опасните вируси, нареждайки ни в челната редица в борбата срещу бъдещите заплахи", заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от министерството.

Великобритания - една от най-засегнатите от пандемията от ковид страни в света, с близо 180 000 смъртни случая, през последните години масирано купува ваксини, главно с РНК технологии, от "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна", докато произвежда предимно по-традиционните серуми "АстраЗенека"/"Оксфорд" (AstraZeneca/Oxford).

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
345 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.06.22 | 13:23

5
аааа щом бай дън е казал, че ще има нова пандемия, за която не сме готови и всички над 6 месечни да се ваксинират, значи ясна е работата!

2022.06.22 | 12:58

4
те ви казват в очите какво ни кроят, вие пак викате конспирация е!
Майтапчи Йово

2022.06.22 | 12:19

3
Изнасят се от... "славна Украйна" ли:)))?!?

2022.06.22 | 09:36

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Еми

2022.06.22 | 08:35

1
Неви искаме никакви ваксини и реклами айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци бог да ви накаже долни чаршафи на мафията никой няма да се ваксинира неви искаме никакви ваксини пъхнетесиги у усраните гащи

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини