Украйна нанесе въздушни удари по руски позиции в южната част на страната

  • 07 юни 2022 11:08

  • 2760
  • 8
Украйна нанесе въздушни удари по руски позиции в южната част на страната
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Украинските въоръжени сили казаха, че докато ситуацията в Източна Украйна остава като цяло непроменена, тази нощ те са нанесли няколко въздушни удара по руски позиции в Южна Украйна, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13930

"Украински хеликоптери поразиха струпвания на вражески сили в Херсонска област, а самолети поразиха складове за боеприпаси в Николаевска област", обяви украинският генерален щаб днес. Досега Украйна рядко използваше своите военновъздушни сили във войната заради руското въздушно превъзходство, отбелязва ДПА.

По информация от днешния доклад на украинския генерален щаб за ситуацията в Украйна отново е бил установен контрол върху няколко села по границата между Николаевска и Херсонска области и руска контраофанзива в посока Лозово и Бяла Криница е била неуспешна въпреки руската артилерийска и въздушна подкрепа.

Според анализ на "Института за изучаване на войната" във Вашингтон украинските въоръжени сили са успели да отблъснат руските военноморски сили от черноморското крайбрежие на Украйна.

В резултат на това Руският черноморски флот сега провежда операции на безопасно разстояние от около 100 километра от брега, което е отслабило натиска върху украинските пристанища. Анализът съвпада с оценка на ситуацията на украинското министерство на отбраната от вчера, отбелязва ДПА.

Зеленски: Украинската армия не отстъпва в Северодонецк

На фронта в източната част на страната обаче ситуацията продължава да е трудна за украинските сили и сражаващите се редом с проруските сепаратисти руски сили изглежда са напът да превземат град Светогорск в Донецка област.

"Светогорск е на практика освободен. И тече прочистване", заяви в свое изявление по телевизията снощи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

Светогорск е от важно значение заради намиращия се наблизо манастир Светогорска лавра, който е едно от най-важните руски православни светилища, посочва ДПА.

По-на запад руски войски напредват към Славянск, друга ключова руска цел в Донбас, която е основната оперативна база за украинските въоръжени сили в региона.

Снощи съветникът на украинския президент Олексий Арестович предсказа, че на украинските сили в Донбас им предстои "много трудна седмица" и предупреди, че в най-лошия случай Северодонецк ще бъде превзет от руските сили и ще започне обсада на Славянск.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2760 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.06.07 | 12:46

4
Пълни лъжи и глупости. Укропистан няма авиация. Лъжи и манипулации. А какви складове в Николаевска област? Тя нали уж е контролирана от Укропистанската незаконна армия от нацисти? Сега излиза, че не е хаха

2022.06.07 | 18:19

8
Чети си опорките бе, копейкин. Не се излагай неподготвен.

2022.06.07 | 13:24

6
Украйна да се готви да приема и хилядите убити в Северодонецк ! И така до Лвов включително ! Няма да пропуснат Киев и Одеса , ако не се предадат !

2022.06.07 | 18:18

7
Ха-ха! Да се предатат докато печелят ли? Алкашия изпусна парата. Остана им само за свирката. Есента ще се молят за примирие путлеристите.
Ukrainas 555

2022.06.07 | 13:02

5
Точно така даваите украински сили мачкайте руските болшевицки прасета, пълно унищожение на руските лаина. Смърт за Русия слава Украйна ха ха ха .
всеки ден

2022.06.07 | 12:30

3
печелят виртуалната битка краварските слуги

2022.06.07 | 11:30

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИ

2022.06.07 | 11:45

2
Sha go napravjat sled vsjaka takava novina jadat i kazvat vkusno e

Добави коментар

Водещи новини