Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена, ще бъде евтаназирана

  • 30 май 2022 14:09

  • 1241
  • 0
Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена, ще бъде евтаназирана
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена във Франция, ще бъде евтаназирана, след като планът за  връщането й обратно в морето се провали и учените стигнаха до заключението, че животното изпитва мъчителна болка, предаде Ройтерс.

Четириметровата косатка, идентифицирана като мъжки екземпляр, за първи път е забелязана в устието на Сена на 16 май между пристанището на Хавър и град Онфльор в Нормандия, преди да преплува десетки километри нагоре по течението и да достигне западно от град Руан.

След среща с национални и международни учени, включително специалисти по морски бозайници, в събота местният департамент Сен Маритим се опита да насочи бедстващото създание обратно към морето с помощта на дрон, издаващ звуци на косатки. 

Животното обаче е реагирало "дезориентирано" на звуковите стимули, посочват от Сен Маритим. Съдейки по направените записи, издаваните от косатката звуци са приличали на сигнали за бедствие. След като опитите да върнат косатката обратно в морето са се провалили, експертите са взели решението да ги преустановят. 

Учените са прегледали снимките и данните от интервенцията и са стигнали до заключението, че животното страда от мукормикоза или "черни гъбички" - заболяване, което се среща при косатки в Северна Америка, но все още не е наблюдавано в Европа.

След като зарази кожата на изтощени животни, болестта може да се разпространи в сърцето, белите дробове и мозъка, което обяснява дезориентирано поведение на косатката, казват специалистите. Те добавят, че в случая болестта изглежда доста напреднала и вероятно й причинява големи страдания.

Пуснаха трета група от косатките, държани в плен в Приморския край

"При тези условия експертната група стигна до единодушното заключение, че единственото възможно решение е животното да бъде евтаназирано, за да се прекрати страданието му", допълват от департамент Сен Маритим. 

Експертите също така ще извършат задълбочен анализ на болестта, от която страда косатката, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини