Жозеп Борел очаква споразумение за руския петрол днес следобед

  • 30 май 2022 10:52

  • 659
  • 4
Жозеп Борел очаква споразумение за руския петрол днес следобед
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа очаква страните от Европейския съюз днес следобед да постигнат споразумение по шестия пакет от санкции срещу Русия, включващ мерки за ограничаване на вноса на руски петрол, оставяйки време на противопоставящите се страни да се адаптират, предаде Ройтерс.

В събота и неделя се състояха преговори на равнище постоянни представители на 27-те в ЕС, които се очаква да бъдат възобновени тази сутрин, преди началото на двудневната среща на върха на държавните и правителствените ръководители днес и утре.

Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа не спомена възможност за провал, предвид че страните членки на ЕС все още не са се споразумели за ембаргото върху руския петрол, предложено преди близо месец от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Унгария се противопоставя на такова ембарго.

"Накрая ще имаме споразумение. Трябва да се вземат предвид обстоятелствата при всички", посочи Борел пред радио "Франс енфо". 

Според него трябва да се даде повече време за адаптация на Унгария, както и на Чехия и Словакия - трите страни "без излаз", които са силно зависими от руския петрол.

ЕС ще се опита да постигне единодушие по предложението за петролно ембарго срещу Русия

"Мисля, че следобед ще може да се предложи споразумение на държавните и правителствените ръководители", подчерта Борел. 

Френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви пред телевизия "Франс 2" (France 2), че храни добри надежди за съвсем скорошен успех. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
659 4

Коментари 4

Добави коментар
ЕВРОПА - ИЗВЪН БОРДА

2022.05.30 | 12:40

4
С международната блокада на Русия Западът се справя зле. На 26 май в Бишкек беше открит 1-ви Евразийски икономически форум, който събра 2500 представители от 15 държави, а в средата на юни ще се проведе 25-ият Петербургски международен икономически форум (SPIEF), в който ще участват повече от 90 държави, които вече потвърдиха участието си.

2022.05.30 | 11:35

3
Който иска да подкрепи украйна, няма проблем, да се откаже и да се ограничи от бензина, ток да не ползва, хляб и меса да не яде, че са с руско зърно. Не тормозете нормалните хора. Аз не искам да купувам от чаршафите в саудитска арабия, защо ме принуждавате?

2022.05.30 | 11:28

2
Oт къде на къде някакви евpочиновници ще нареждат на фирми от къде и какво да купуват и внасят? Противоречи на законите и конституцията, щом искат нещо, ЕК трябва да заплати загубите.
Еми…

2022.05.30 | 11:20

1
Аз съм платена изнасилвна урка и рева за надрусани пишоци

Добави коментар

Водещи новини