Гърция иска да обложи с 90 на сто свръхпечалбите на енергийните компании

  • 28 май 2022 07:46

  • 666
  • 2
Гърция иска да обложи с 90 на сто свръхпечалбите на енергийните компании
© Novini.bg/ Canva

Предложението на гръцкото правителство да обложи с почти сто процента свръхпечалбите на енергийните компании да бъде приложено и от други държави е предложил председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард на Международния форум в Давос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Имерисия“.

Кабинетът на Мицотакис предлага свръхпечалбите на компаниите от енергийния сектор да бъдат обложени с 90 на сто.

Гърция ще помага на домакинствата с до 600 евро заради скъпия ток

В Давос Лагард е предложила примерът на Атина да бъде последван от други държави. 

От енергийното министерство са внесли за гласуване в парламента законопроект, в който се предвижда извънредно облагане на свръхпечалбите, отчетени в периода 1 октомври 2021 г. – 30 юни 2022 г., пише по темата „Имерисия“. 

В началото на месеца излязоха данни, според които свръхпечалбите на компаниите за производство на електроенергия възлизат на половин милиард евро. Идеята е с данъка върху печалбите да бъдат субсидирани сметките за ток на домакинствата в страната.  

„Правителството е тук и ще бъде тук за всеки гражданин, който изпитва трудности“, е заявил Мицотакис на състояло се по-рано днес заседание на Министерския съвет. По думите му в енергийния сектор на страната се прилага една от най-мащабните програми за подкрепа в Европа, а от 1 юли влиза в сила нов механизъм, с който ще постигне още по-голям баланс в сметките за електроенергия, въпреки че енергийната криза продължава. 

Радина Лазарова
666 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.28 | 08:11

1
Защо не може и тук? 4 пъти в годината ЕРП-тата си правят купони с бонуси, не е честно.
браво на

2022.05.28 | 13:19

2
гърчолята,така трябва

Добави коментар

Водещи новини