В Турция умират жени само защото са поискали развод

  • 27 май 2022 14:30

  • 550
  • 1
В Турция умират жени само защото са поискали развод
© Novini.bg

През юни миналата година Есреф А. застрелва своята 38-годишна жена Йемен пред дома им в град Аксарай, Централен Анадол. Преди това съдът на четири пъти му забранявал да установява контакт с жената, с която бил в процес на развод, и която редовно заплашвал, пише "Дойче веле".

Адвокат на жертвата казва пред правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“, че мъжът игнорирал всички съдебни предупреждения и продължил да се среща с нея и да ѝ отправя заплахи. Въпреки това съдът не предприел никакви допълнителни мерки, нито го задържал, защото сметнал, че липсват доказателства за извършените нарушения и отправените заплахи.

Над 80% от туркините нямат пари за дамски превръзки, хората търсят храна по кофите

Това е само един от множеството случаи, в които турската държава не прави нищо, за да защити жените от техните мъчители и да предотврати лесно предвидимите ексцеси на насилие, казват от правозащитната организация.

Съпрузи, разведени мъже, бивши партньори

Доклад от 86 страници, посветен на домашното насилие в Турция, показва как настоящи и бивши съпрузи или партньори тормозят жени и упражняват насилие, въпреки че съдът им е забранил всякакви контакти с тях.

Много от тези случаи са били разследвани, когато Турция обяви, че се оттегля от Истанбулската конвенция. Президентът Ердоган тогава заяви, че Турция разполага с достатъчно закони против насилието срещу жени.

Турската полиция и съдилищата реагират на жалбите за домашно насилие, подадени от жени, като издават съответните строги разпореждания, но тяхното неизпълнение отваря сериозни пролуки в защитата на жертвите, казва Ема Синклер-Уеб, която ръководи турската бюро на „Хюман Райтс Уоч“. Неприлагането на постановените мерки води до това, че жени, чиято застрашителна ситуация е известна на властите, въпреки всичко биват умъртвявани от своите мъчители или в продължение на години са изложени на постоянни посегателства.

Властите са били наясно с рисковете

В 18 от тези случаи на домашно насилие правозащитниците са интервюирали жертвите, техните адвокати, както и полицаи, съдии и прокурори. В 6 случая, завършили с убийство, властите са знаели отлично, че жертвите са изложени на много голям риск. От „Хюман Райтс Уоч“ критикуват това, че нарушенията на съдебните разпореждания, забраняващи на насилниците да се доближават до бившите си партньорки, твърде често остават нерегистрирани.

Жена беше убита със самурайски меч в Турция

В много от случаите полицията или съдът предприемат мерки за спазване на постановените решения, чак след като турските медии са писали за това. Много от потърпевшите жени или техните семейства са използвали социалните мрежи, за да насочат общественото внимание върху конкретните случаи на насилие.

Министерства отказват коментар

От „Хюман Райтс Уоч“ са поискали становищата на министерствата на правосъдието и на семействата, които обаче не са отговорили. Извършителите на шестте разследвани убийства са били установени и наказани.

Международната правозащитна организация критикува турските власти и за това, че те очевидно не смятат за необходимо да направят нещо повече, например да постановят временно задържане, след като още преди въпросните убийства е било ясно, че извършителите не се подчиняват на съдебните разпореждания.

Дойче веле
550 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.27 | 15:33

1
този проблем не е нов, като цяло правителството им не се справя от години

Добави коментар

Водещи новини