Словения направи крачка към съставяне на кабинет

  • 26 май 2022 10:58

  • 246
  • 0
Словения направи крачка към съставяне на кабинет
© Getty images (архив)

Словенският парламент одобри кандидатурата за премиер на бившия директор от бизнеса Роберт Голоб, след като партията му, която е нова сила в словенската политика, спечели парламентарните избори миналия месец.

С утвърждаването от законодателния орган на номинацията му се проправя пътя за съставянето на ново правителство другата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Голоб бе избран с тайно гласуване, с подкрепата на 45 депутати.

Той е бивш шеф на държавна енергийна компания, занимавала се със зелени енергийни проекти. По-рано тази година Голоб стана лидер на зелената центристка партия Движение "Свобода", която бе учредена миналата година. Тридесет депутати гласуваха против кандидатурата му.

"Хората очакват надежда", каза Голоб в обръщението си към парламента. "Именно затова ще се старая да дам на хората надежда за по-добро бъдеще."

По думите му пръв приоритет на управлението му ще бъде изграждането на справедлива социална държава, в която всеки да има достъп до здравеопазване, както и на общество, основано на солидарността и знанието.

Голоб определи като нетърпящ отлагане въпрос справянето с растящите цени на енергията и храните, но добави, че правителството ще работи в тясно сътрудничество с производителите за постигане на устойчивост на цените и доставките до есента.

Движение "Свобода", която победи на изборите Словенската демократическа партия на бившия премиер популист Янез Янша, вчера официално сключи споразумение за съставяне на управленска коалиция със Социалдемократите и Левицата. Заедно те имат 53 депутати в 90-местния парламент.

"Движение Свобода" спечели парламентарните избори в Словения

Последвайте канала на

Валери Зайцев
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини