Войната в Украйна ще има трайно негативно отражение върху сигурността на Балтика

  • 25 май 2022 14:57

  • 600
  • 2
Войната в Украйна ще има трайно негативно отражение върху сигурността на Балтика
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Руското нашествие в Украйна ще има дългосрочно негативно отражение върху сигурността в района на Балтийско море, заявиха външните министри на балтийските страни, съобщава БТА, като отбеляза, че те се срещат за пръв път от девет години, без участието на Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6165

Срещите на министри от организацията за регионално сътрудничество Съвет на държавите от Балтийско море (СДБМ),  бяха спрени след руската анексия на Крим през 2014 г. и оказаната от Москва подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна.

Русия иска отмяна на международните санкции, за да се избегне световна продоволствена криза

Прекъсвайки дългата пауза, външните министри на десетте страни (Германия, Дания, Естония, Исландия, Литва, Латвия, Норвегия, Полша, Финландия и Швеция) се срещат вчера и днес в Кристиансан, Южна Норвегия. Присъства и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, но Русия нямаше представител. След като членството й в СДБМ беше замразено на 3 март, тя се изтегли от организацията на 17 май.

"Руската агресия е напълно несъвместима с основания на сътрудничество модел, ръководещ международните отношения в района на Балтийско море, има дългосрочно негативно отражение върху регионалната сигурност и противоречи на основаващия се на правила международен ред", заявиха участниците в съвместна декларация.

"Отношенията на Съвета с Русия и Беларус (която има статут на страна наблюдател) ще останат прекъснати, докато сътрудничеството не стане отново възможно в рамките на основните принципи на международното право", добавиха те.

Заседанието на СДБМ се проведе в момент, когато две страни от региона, Швеция и Финландия, подадоха официални заявления за присъединяване към НАТО. Те са единствените страни членки на регионалната организация, които не са част и от алианса.

От няколко седмици насам Балтийският регион е арена на значителна военна активност, като само този месец там се проведоха големи военни учения в Полша, Естония и Дания, припомня АФП.

Мая Йорданова
600 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СПРЕТЕ!

2022.05.25 | 17:28

2
Само ядрена война може да бъде гарантирана, че ще дерайлира големия потенциал на бъдещето. И точно това е посоката, в която англо-американската/натовската организация движи света чрез безкрайни атаки срещу Русия и Китай, включително изявлението миналата седмица от Швеция и Финландия, че те също ще се стремят да се присъединят към НАТО. Твърде късно ли е Обединеното кралство/САЩ/НАТО да махнат пръста си от спусъка, да извадят главата си от задника и да си сътрудничат разумно с Русия, Китай, Индия и други велики нации, за да прогонят бедността от земното кълбо в ренесанса на инфраструктурата и научното развитие и да затворим завинаги вратата на геополитиката?
Модерният РИМ = САЩ

2022.05.25 | 16:28

1
Картаген или по-скоро Пияна Просия ще бъде срината със земята. НИКОГА повече болшевизъм на тази планета! Време е за нов световен ред без азиатските алкохолици от СесеСеРе!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини