Г-7 обещава 19,8 милиарда долара за Украйна

  • 20 май 2022 15:51

  • 422
  • 2
Г-7 обещава 19,8 милиарда долара за Украйна
© getty images

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 обявиха днес, че мобилизират 19,8 млрд. долара за Украйна, обещавайки още средства, ако е необходимо, предадоха световните агенции. 

Финансовите лидери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания преговаряха в Германия за финансирането на Киев на фона на усилията на страната да отблъсне руската инвазия и изчерпването на парите й. 

"През 2022 г. мобилизирахме 19,8 млрд. долара бюджетна подкрепа, включително 9,5 млрд. долара по последните ангажименти за да помогнем на Украйна да покрие финансовия си недостиг и да осигури предоставянето на основни услуги за украинския народ", посочва Г-7 в комюникето от срещата. 

Освен това приветстваме продължаващата работа в Г-7 и международните финансови институции по по-нататъшно значително финансиране на Украйна, и по-точно включително предложението на Европейската комисия за до 9 млрд. евро допълнителна макрофинансова помощ, се казва в текста. 

Япония ще предостави допълнителен заем от 300 милиона долара на Украйна

"Допълнително планираната подкрепа за украинските държавни компании и частния сектор чрез Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (МФК) достига до 3,4 млрд. долара. Ще останем до Украйна по време на тази война и след това и сме готови да направим повече", допълва групата на седемте най-богати страни в света. 

Украйна изчислява, че се нуждае от около 5 млрд. долара на месец, за да поддържа заплатите на държавните служители и работата на администрацията въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия. 

По-рано тази седмица Европейската комисия предложи да се създаде фонд с неуточнен размер за безвъзмездни средства и заеми за Украйна, за да има средства за следвоенното възстановяване на страната.

Оценките на икономистите за разходите по възстановяването на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро ( между 524 млрд. и 2.09 трилиона долара)  ), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
422 2

Коментари 2

Добави коментар
МИСЛИ!

2022.05.20 | 22:04

2
През последните два месеца ние приемаме украински цивилни, бягащи от боевете. Те са само жени и деца, които страдат. Затова не вземаме никакви предпазни мерки. Една трета от тези деца обаче са обучени в летните лагери на бандеровците. Там те научиха боравенето с оръжие и възхищението на престъпника срещу човечеството Степан Бандера. Пътят към ада е послан с добри намерения!
ще ги изгладуват

2022.05.20 | 16:34

1
да му мислят гражданите на г7

Добави коментар

Водещи новини