Европейският парламент иска санкции за бившия германски канцлер Шрьодер

  • 19 май 2022 16:38

  • 1425
  • 2
Европейският парламент иска санкции за бившия германски канцлер Шрьодер
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент призова за налагане на санкции на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговите бизнес и политически връзки с Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11860

В гласувана днес резолюция на законодателния орган на ЕС се казва, че санкциите, въведени от блока след началото на инвазията в Украйна, трябва бъдат разширени и да обхванат "европейски членове на управителните съвети на големи руски компании и политици, които продължават да получават руски пари". Резолюцията споменава по име бившия канцлер на Австрия Волфганг Шусел и бившия френски премиер Франсоа Фийон като примери на политици, подали оставка от руски компании. Документът "категорично изисква други, като например Карин Кнайсъл и Герхард Шрьодер, да направят същото."

Кнайсъл, бивша министърка на външните работи на Австрия, бе остро критикувана в ЕС, след като се появиха снимки как танцува с руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През през 2018 г. на сватбата си по време на мандата си. Понастоящем тя работи за руската енергийна компания"Роснефт".

Германското правителство наказа Шрьодер заради отказа му да осъди руската инвазия в Украйна

Критикуваният в Германия заради връзките си Русия Шрьодер беше канцлер от 1998 г. до 2005 г. След това започна работа в компанията, която строи тръбопровода "Северен поток", и в руския газов гигант "Газпром".

Решението на ЕП като цяло е символично, тъй като правомощията за налагане на санкции са на Европейския съвет - органа, представляващ двадесет и седемте страни членки на ЕС. Одобряването на резолюцията е поредното публично осъждане на Шрьодер, след като управляващата коалиция в Германия - начело на която е социалдемократическата партия, член на която е Шрьодер - реши да ореже специалните права, които му се полагат като на бивш канцлер. Съгласно предложение на правителството, което беше одобрено днес от бюджетната комисия, Шрьодер вече няма да разполага с офис и служители в Бундестага. Бившият канцлер ще запази пенсията си и личната си охрана. Консервативната опозиция беше предложила да бъде отнета и пенсията на Шрьодер, тъй като според нея той е накърнил международната репутация на Германия, като не се е дистанцирал от Путин и е останал на постовете си в различни руски енергийни компании.

Константин Тодоров
1425 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.19 | 21:14

2
Война е, а по време на война има само едно наказание за вражеските агенти!!!
Погледнете ...

2022.05.19 | 18:54

1
Шрьодер - истински тевтонец, постигнал много за обединението и разцвета на Германия! После погледнете улавия Шлюц - сегашен канцлер, немското положение в момента и ще ви стане ясно произхода на т.нар. "санкции"

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини