Турция блокира старта на преговорите за членство в НАТО на Швеция и Финландия

  • 19 май 2022 06:52

  • 1026
  • 3
Турция блокира старта на преговорите за членство в НАТО на Швеция и Финландия
© Gettyimages/архив

Турция е блокирала започването на преговорите за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, потвърди днес за ДПА източник от алианса.

По тази причина Северноатлантическият съвет, управляващият орган на НАТО, не е в състояние да започне незабавно процедурата. Днес правителствата в Стоколм и Хелзинки подадоха чрез видеовръзка пред генералния секретар Йенс Столтенберг своите официални заявления за членство. Столтенберг каза, че алиансът ще разгледа заявленията възможно най-бързо, но подчерта, че ще трябва да бъдат отчетени интересите на всички страни членки.

Джо Байдън приветства и подкрепя историческите кандидатури на Швеция и Финландия в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано през деня, че Анкара не може да се съгласи с предложеното разширяване на НАТО, защото то ще подкопае вътрешната сигурност на пакта. Той повтори твърденията на турското правителство, че Швеция и Финландия на практика подпомагат тероризма чрез подкрепата си за Кюрдската работническа партия (ПКК) и Кюрдските сили за народна самоотбрана (КСНС), предаде БТА.

Турция смята тези две групировки за терористични, възприема ги като заплаха за своята национална сигурност, а турската армия често влиза в стълкновения с техния бойци по границата със Сирия и Ирак.  САЩ обаче са приели КСНС за свой съюзник в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", посочи ДПА.

Ройтерс допълни, че според Анкара в Швеция и Финландия са намерили убежище хора, свързани с ПКК, както и последователи на Фетула Гюлен, когото турските власти обвиняват в организирането на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Ердоган е казал още, че Турция няма да подкрепи кандидатурата за членство в НАТО на държави, налагали санкции на Анкара. Швеция и Финландия забраниха износа на оръжия за Турция след нейната офанзива срещу КСНС в Сирия през 2019 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1026 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
кадиров

2022.05.19 | 12:45

3
няма такъв пропаднал сайт като вашия,във фейса ме блокирахте ама тук не можете паляци

2022.05.19 | 11:57

2
ЯЖТЕ МИ ХУЯ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ

2022.05.19 | 07:23

1
Но Финландия е подписала договоор 1943 по силата, на който няяма право да влиза в такива членства иначе това е война с Русия

Добави коментар

Водещи новини