ЕК представи плана REPowerEU за бързо намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива

  • 18 май 2022 18:25

  • 791
  • 0
ЕК представи плана REPowerEU за бързо намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива
© Gettyimages (архив)

Европейската комисия представи плана REPowerEU — нейния отговор на затрудненията и смущенията на световния енергиен пазар, причинени от руската инвазия в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6131

Реорганизирането на европейската енергийна система е неотложно по две причини: първо, за да се прекрати зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, които биват използвани като икономическо и политическо оръжие и струват на европейските данъкоплатци близо 100 милиарда евро годишно и, второ, за да се преодолее кризата, породена от изменението на климата. Действайки като единен Съюз, Европа може плавно, но и по-бързо да преустанови зависимостта си от руските изкопаеми горива. 85 % от европейците са на мнение, че ЕС трябва възможно най-скоро да намали зависимостта си от руския газ и нефт, за да подкрепи Украйна. 

Германски вестник: Защо България се справя толкова добре без руския газ

Мерките в плана REPowerEU могат да удовлетворят тази амбиция чрез икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено пускане в употреба на енергия от възобновяеми източници, която да замени изкопаемите горива в домовете, промишлеността и производството на електроенергия. Заедно с REPowerEU Plan, Комисията продължава и работата си за справяне с високите цени на енергията, като представя краткосрочни спешни мерки и варианти за дългосрочни подобрения на енергийните пазари.

Филип Епитропов
791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини