Г-7 разкритикува решението на Индия да забрани износа на пшеница

  • 14 май 2022 19:54

  • 3943
  • 8
Г-7 разкритикува решението на Индия да забрани износа на пшеница
©
Слушай новината Слушай новината

Министрите на селското стопанство от Г-7 разкритикуваха днес решението на Индия да забрани износа на пшеница след неотдавнашната гореща вълна в страната. Те сметнаха, че това само "ще изостри кризата" в снабдяването със зърнени храни, което вече създава проблеми в контекста на войната с Украйна, предаде Франс прес.

"Ако всички започнат да налагат подобни ограничения върху износа или дори да затварят пазарите, това само ще изостри кризата, ще навреди освен това на Индия и на селскостопанските й производители“, заяви германският аграрен министър Джем Йоздемир след среща с негови колеги в Щутгарт. „Призоваваме Индия да поеме своите отговорности като членка на Г-20“, добави той.

„Произнесли сме се против износните ограничения и приканваме да се поддържат пазарите отворени“, напомни Йоздемир.

Вторият най-голям производител на пшеница в света Индия забрани днес износа й без специално правителствено разрешение, с което засили страховете за снабдяването със зърнени храни в глобален мащаб.

Руската военна офанзива в Украйна силно възпрепятства селскостопанската дейност там, докато преди нашествието страната бе четвъртият световен износител на царевица и се очакваше да заеме трета позиция в износа на жито. Индия наложи забраната за износ, за да гарантира „продоволствената сигурност“ след спад в продукцията поради изключителни жеги и скок в цените – последици от войната в Украйна, която затруднява снабдяването на световния пазар. Мярката влиза в сила незабавно. Ще се прави изключение за вече договорени доставки, уточни по-рано Ройтерс.

Междувременно Г-7 обяви готовността си да предостави на Украйна оръжия за години напред, ако това се наложи, тъй като страната се бори за оцеляване в условията на продължаващата руска инвазия. 

"Ще продължим да оказваме постоянна военна и отбранителна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в изявление, разпространено от външните министри на страните от Г-7 в края на разговорите им в Северна Германия днес.

Министрите от Г-7 също така призоваха Русия да прекрати морската си блокада на украинския износ на зърно, за да се предотврати голяма хуманитарна криза. Алтернативните маршрути за износ на украинско зърно бяха още един ключов акцент в разговорите на министрите на фона на нарастващите опасения, че войната в Украйна може да разпали световна продоволствена криза. 

Индия увеличава износа на пшеница

В началото на срещата германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че в момента 25 млн. тона зърно са блокирани в украинските пристанища, по-специално в пристанищния град Одеса. От това зърно спешно се нуждаят африканските страни и Близкият изток, каза тя. Министрите се съгласиха, че нахлуването на Русия в Украйна е послужило за помрачаване на световните икономически перспективи, като е предизвикало рязко покачване на цените на храните, горивата и енергията. Смята се, че около 43 милиона души в света са застрашени от глад. 

Войната има опустошителни последици за някои от най-уязвимите хора по света, заявиха министрите, като добавиха, че нарастващите цени на стоките са затруднили благотворителните организации да предоставят помощ на тези, които се нуждаят най-много от нея. Министрите обсъдиха алтернативни методи за износ на украинско зърно, като отбелязаха техническите усложнения при железопътния транспорт и обмислиха дали вместо това реколтата не би могла да се изнася от пристанища в Балтийско море.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3943 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Тенев

2022.05.15 | 11:34

8
Г-7 хм кой бяха пък тези?
.

2022.05.15 | 01:34

7
Г-7: цър-цър-цър-цър-цър....

2022.05.15 | 00:37

6
Еми-май не си запонат с производството на зърнени култури във сащ също е суша а в канада не е от много големите производители
Еми...

2022.05.14 | 20:26

1
Всички се правят на тарикати и искат да пуснат свойто да се продава, когато стане най-скъпо, ама крайният резултат ще е, че Канада и Щатите ще ги удавят в жито...

2022.05.14 | 23:38

5
Виртуално жито ли?
ВИнагио

2022.05.14 | 23:11

4
СВОБОДА НА ИНДИЯ !!!
мишо

2022.05.14 | 22:17

3
Тези фашисти, които се месят във вътрешните политики на държавите е време да се изринат. Ще принуждават Индия да изнася жито и да гладуват индийците, а те да се хрантутят без да полагат труд и грижи наготово. Фашисти нагли.
hammer1907

2022.05.14 | 20:26

2
ами вместо да давате оръжие,сейте и гледайте храни,никой не е длъжен да ви храни паразити

Добави коментар

Водещи новини