Швеция и Финландия са бъдещи членове на НАТО, изправени пред общи предизвикателства

  • 13 май 2022 15:24

  • 909
  • 0
Швеция и Финландия са бъдещи членове на НАТО, изправени пред общи предизвикателства
© Getty Images/Guliver

Обратен ефект: очаква се войната в Украйна, започната от Москва, за да се противопостави на възможно разширяване на НАТО до границите ѝ, да доведе до присъединяване на Швеция и Финландия, да засили потенциала за възпиране на Алианса и да разшири значително границите му с Русия, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13103

За Хелзинки и Стокхолм това е малка революция: в продължение на десетилетия повечето шведи и финландци държаха на политиката си на военна необвързаност. Но заради нашествието в Украйна общественото мнение в тези две северни страни сега изглежда е готово да се реши на тази стъпка, за да се опита да предоврати нападение от руски си съсед. Това би било най-значителното разширяване на НАТО от 2004 г., когато се присъединиха балтийските страни.

Привлекателността на колективната отбрана

Обмисляното присъединяване е напълно оправдано, имайки предвид войнственото поведение на Москва, заявява Майкъл Шуркин, американски политически анализатор и бивш служител на ЦРУ.

"Слабото представяне на руската армия не трябва да ни кара да смятаме, че Европа и САЩ не бива да се притесняват от Москва или че няма нужда Финландия и Швеция да поставят под въпрос своята "неутралност", коментира експертът. "Още една война срещу съседна на Русия страна не изглежда неправдоподобна, това е реална възможност, за която съседите и техните съюзници трябва да се подготвят".

Въпреки все по-големите си усилия да поддържат значителни възможности за национална отбрана, двете страни биха останали сами в случай на руска агресия. Но финландците имат с Русия обща граница от над 1300 км.

И така, от гледна точка на Хелзинки и Стокхолм, основният привличащ ги фактор е да могат да се възползват от защитата, предоставяна от член 5 от Договора за Алианса (солидарност в случай на агресия), който се прилага към страните-членки.

И накрая, също като Швеция, "с НАТО Финландия ще получи ядрено възпиране", поставяйки се под американския чадър, "с което не може да се сдобие сама", посочва още Чарли Салониус-Пастернак, експерт във Финландския институт за международни отношения.

Финландия: Ясно е какво ще предприеме Русия, ако влезем в НАТО

Подсилен североизточен фланг на НАТО

Всъщност двете скандинавски страни си сътрудничат с НАТО от 1994 г. в рамките на Партньорството за мир. Те участват в съвместни обучения и маневри и вече са давали своя принос за някои операции на НАТО в Афганистан или на Балканите.

"Ако тези две страни се присъединят, това ще засили възпиращата способност на НАТО в арктическия, балтийския и северния регион", смята Лео Мишел, асоцииран изследовател в центъра за анализи Атлантически съвет. Освен всичко, подчертава той, "Финландия и Швеция биха допринесли с регионалния си опит с Русия към процеса на вземане на решения на НАТО".

Освен това Хелзинки и Стокхолм биха донесли и значителни военни способности.

Финландия има само 12 000 професионални войници в армията си. Но обучава над 20 000 наборници годишно и може да разчита във военно време на армия от 280 000 войници, способни да участват в бойни действия, плюс още 600 000 резервисти, изключителна сила за една европейска нация.

Страната планира да увеличи до 2026 г. бюджета си за отбрана с 40 %, вече разполага с ескадрила от 55 бойни самолета Ф-18, които планира да замени с американски Ф-35, 200 танка и над 700 артилерийски оръжия.

Шведската армия е с численост от около 50 000 войници. Задължителната военна служба, отменена през 2010 г., беше възстановена отчасти през 2017 година. И макар че през последните 30 години Швеция намали силно инвестициите в отбраната си, тя започна да преобръща тенденцията след руската анексия на Крим през 2014 година.

Погледно от друга гледна точка, присъединяването на Финландия означава стотици "допълнителни километри граница за защитаване. Това е тежест за НАТО, която не може да се пренебрегва", коментира европейски наблюдател.

"Финландия и Швеция, устойчиви демокрации, които развиват отбранителния си капацитет, са нетен принос както за трансатлантическата, така и за европейската сигурност", заявява европейски дипломатически източник в Алианса, който смята възможното им присъединяване към НАТО за признак за "нарастващата осъзнаване на европейските държави за отговорността им" в сферата на отбраната.

Швеция подава молба за членство в НАТО следващата седмица

Последвайте канала на

Константин Тодоров
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини