С "коридори на солидарността" ЕК ще изнася зърно от Украйна

  • 12 май 2022 16:34

  • 1131
  • 4
С "коридори на солидарността" ЕК ще изнася зърно от Украйна
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия ще създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на селскостопански стоки от Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5454

"След руското нашествие в Украйна и блокадата на украинските пристанища украинското зърно и други селскостопански стоки вече не могат да бъдат изнасяни извън страната. Ситуацията застрашава продоволствената сигурност в световен мащаб и е необходимо спешно да бъдат намерени алтернативни логистични маршрути, използвайки всички видове транспорт", посочват от пресцентъра на институцията.

Днес ЕК представи план за действие за създаване на т.нар. "коридори на солидарността", за да се гарантира, че Украйна може да изнася зърно, както и да внася стоките, от които се нуждае — от хуманитарна помощ до фуражи и торове.

"В рамките на по-малко от три месеца 20 милиона тона зърно трябва да напуснат Украйна, използвайки инфраструктурата на ЕС. Това е огромно предизвикателство, така че е от съществено значение да се координират и оптимизират логистичните вериги, да се създадат нови маршрути и да се избегнат затрудненията, доколкото е възможно", заяви европейският комисар по въпросите на транспорта Адина Вълян.

Въпреки непосредствените усилия на ЕС и държавите членки за улесняване на преминаването на границите между Украйна и ЕС, хиляди вагони и камиони чакат в Украйна да бъдат освободени да преминат границата. Понастоящем вагоните чакат средно 16 дни, а на някои пропусквателни пункта — до 30 дни. В украинските силози все още се съхранява зърно, готово за износ.

Едно от предизвикателствата е различната ширина на междурелсието: украинските вагони не са съвместими с по-голямата част от железопътната мрежа на ЕС, така че повечето стоки трябва да бъдат претоварени на камиони или вагони, които отговарят на стандартното междурелсие на ЕС. Този процес отнема много време, а съоръженията за претоварване по границите са ограничени, посочват от ЕК.

Износът на зърно от Украйна спадна наполовина през май

За да се преодолеят тези пречки Комисията призовава участниците на пазара на ЕС спешно да предоставят допълнителни превозни средства. За да се отговори на търсенето и предлагането, ЕК ще създаде логистична платформа за намиране на партньори и ще поиска от държавите членки да определят специални звена за контакт във връзка с "коридорите на солидарността".

Украинските пратки за износ на селскостопански продукти следва да се ползват с предимство и управителите на инфраструктурата да предоставят железопътни слотове за този износ. Комисията също така призовава участниците на пазара спешно да прехвърлят подвижни товарачи за зърно към съответните гранични терминали, за да се ускори претоварването. Споразумението с Украйна в областта на автомобилния транспорт също ще премахне участъците със затруднения в транспорта. Комисията ще проучи и възможностите за допълнителни финансови гаранции, за да се насърчат транспортните оператори от ЕС да разрешават на превозните си средства да влизат в Украйна.

Освен това ЕК призовава националните органи да прилагат максимална гъвкавост и да осигурят подходящ персонал за ускоряване на процедурите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Комисията ще направи оценка на наличния капацитет за съхранение в ЕС и в координация с държавите членки ще спомогне за осигуряването на по-голям капацитет за временно съхранение на украинския износ.

В средносрочен до дългосрочен план Комисията ще работи и за увеличаване на инфраструктурния капацитет на новите коридори за износ и за създаване на нови инфраструктурни връзки в рамките на възстановяването на Украйна.

Калина Христова
1131 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.12 | 23:15

4
Пълни олигофрени ! Най много уя да ми изнесете от украйна !

2022.05.12 | 22:58

3
Браво на Путин, бий сволочите фашисти, ..победата е близо, и нека като освободите Украинския народ от терористите да дойдеш и тук да ни освободите верни братушки. Чакаме ви с хляб, сол и цветя !!!. Освободете и Молдова, Финландия, и Литва. Браво другари вечна дружба с СССР - БКП
Голям глад иде в Европа

2022.05.12 | 19:32

2
Затова еврогейовете напират да изнасят укропско жито.
точка -У

2022.05.12 | 17:42

1
Нали трябва да си заплатят за оръжията, а после ще ядат таратанци .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини