Австрийските железници прекратяват проекта за изграждане на широкорелсово трасе от Русия

  • 12 май 2022 16:32

  • 825
  • 1
Австрийските железници прекратяват проекта за изграждане на широкорелсово трасе от Русия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Най-вероятно няма да бъде завършен проектът за удължаване на широкорелсовото влаково трасе от Русия до Виена, съобщава вестник "Пресе".

Във вторник държавните железници на Словакия, Украйна и Русия са получили съобщението на Австрийските железници, в което се казва, че те излизат от проекта.

През 2009 година железниците на четирите държави създадоха Дружество за планиране на удължението на руското широкорелсово влаково трасе от словашкия град Кошице до Виена. Със съобщението от тази седмица, продължава "Пресе", Австрийските железници уведомяват останалите участници в дружеството, че ще върнат своето 27,4-процентно участие.

Според договора партньорите имат срок от четири седмици, в които да изкупят австрийския дял. Ако това не се случи, Дружеството за планиране ще бъде ликвидирано. Най-вероятно процесът на ликвидация ще продължи до края на тази година, с което официално ще бъде сложен край на проекта.

Това развитие на нещата не е изненада за никого, коментира вестникът, тъй като проектът датира от съвършено друго време. Преди 15 години, през май 2007 година, темата беше повдигната от руския президент Владимир Путин като централна по време на негова визита във Виена. Русия имаше желание да увеличи транспортните си капацитети по посока на Централна Европа и по подобие на газопроводите да обвърже по-тясно централноевропейските страни към себе си. От друга страна, Виена и Братислава очакваха да разкрият нови работни места чрез изграждане на логистичен терминал, отбелязва БТА.

Австрия: Няма да плащаме за руския газ в рубли

Константин Тодоров
825 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.12 | 16:54

1
Хахаха, хой за путьоооооо....

Добави коментар

Водещи новини