Британската икономика нарасна с 0,8%

  • 12 май 2022 10:09

  • 189
  • 0
Британската икономика нарасна с 0,8%
© Pixabay

Икономиката на Великобритания продължи да нараства през първото тримесечие на 2022 г., но с по-бавен темп спрямо края на 2021 г., като има индикации за забавяне на експанзията през март, тъй като кризата с разходите за издръжка на живот се отразяват негативно на икономическата активност, показват данни на британската официална статистика ONS, предаде БНР.

Растежът на БВП на Обединеното кралство се забави през периода януари - март 2022 г. до 0,8% от 1,3% през последните три месеца на изминалата година, докато очакванията бяха за малко по-добра експанзия с 1%.

Икономическият растеж през първото тримесечие се дължеше на нараснало потребление на домакинствата с 0,6%  което обаче беше частично компенсирано от големи движения в международните търговски потоци, съобщи ONS.

Секторът на услугите нарасна с 0,4%, като най-голям принос имаха информационните и комуникационните индустрии, хотелиерските и ресторантьорски услуги и транспорта, като в същото време имаше спад при търговията на едро и дребно. Производството нарасна през първото тримесечие с 1,2% главно поради повишение на преработващата промишленост с 1,3 на сто.

Според ONS, в края на първото тримесечие БВП на Великобритания е с 0,7% над нивото от преди началото на коронавирусната пандемия., отбелязвайки растеж с 8,7 на сто на годишна база.

Въпреки това се очаква забавяне през следващите месеци поради негативното въздействието на войната в Украйна.

Това сякаш започва да се потвърждава от данните на ONS за месец март, според които британският БВП се сви през третия месец с 0,1% след стагнация (0,0%) през февруари, което показва, че икономическият възходящ импулс е отслабнала допълнително в края на първото тримесечие.

Секторът на услугите се сви през март с 0,2%, отразявайки солидния спад с 15,15 при търговията на едро и дребно. Индустриалното производството пък се сви с 0,2%, докато строителството нарасна с 1,7 на сто.

Икономисти и анализатори очакват икономиката на Обединеното кралство да продължи да се забавя през второто тримесечие с нарастващи рискове за свиване на БВП, тъй като по-високите цени и по-високите лихвени проценти се отразяват негативно на бизнес активността и намаляват покупателната способност на потребителите.

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Десислава Станева
189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини