Брюксел ще направи проверки в България, свързани с управлението на средствата от ЕС

  • 11 май 2022 21:37

  • 1456
  • 0
Брюксел ще направи проверки в България, свързани с управлението на средствата от ЕС
© Getty (архив)

Европейската комисия ще направи в България две проверки до края на годината, свързани с управлението на средствата от ЕС и случаи на съмнения за конфликт на интереси. Това съобщи представител на дирекция "Регионално и градско развитие" на ЕК, който участва в днешното заседание на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, предаде БТА.

На заседанието беше обсъдена чернова на доклада от посещението на 11-13 април на евродепутати от парламентарната комисия в нашата страна. Очаква се в следващите две седмици евродепутатите да предложат изменения в текста.

От името на евродепутата Томаш Здеховски от Европейската народна партия (ЕНП), зам.-председател на парламентарната комисия, бе представено становище, че засега докладът съдържа чувствителни данни, които могат да станат причина за пречки при бъдещи сходни проверки. По неговите думи, ако докладът запази различията спрямо другите подобни документи, съставяни досега, това може да даде повод за обвинения в различно отношение към отделните страни в ЕС.

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП) коментира, че за първи път в своята работа в комисията вижда в доклад подробно описани разговори и конкретни изречения. Особено ме изненадват многото посочени имена на политици, включително по повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов, поясни той.

Цветелина Пенкова от групата "Социалисти и демократи" подкрепи Новаков за това, че на срещите в България е имало откритост. Според нея не е нередно докладът да съдържа имената на участниците в срещите. По нейните думи наблюденията на евродепутатите са, че се потвърждават някои от установените от ЕК и ОЛАФ слабости при управлението на средствата от ЕС у нас.

София инт Велд (Обнови Европа) заяви, че в доклада няма нищо учудващо. По нейните думи изходът от посещението е положителен, защото показва, че има много проблеми, но и много действия за тяхното преодоляване.

Йоаким Кус (Идентичност и демокрация) отбеляза, че в България има над 40 проверяващи служби, но няма резултати. Според него е възможно да има трудности в приложението на правилата и затова да не се вижда напредък. Може би липсва политическа воля, възможно е това да се промени. Не съм голям оптимист и мисля, че след три години главният прокурор още ще бъде същият и няма да има големи промени, заяви той

Европрокуратурата води 98 проверки по съмнения за измами със средства от ЕС в България

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини