Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на сигурността

  • 11 май 2022 16:50

  • 558
  • 3
Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на сигурността
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обяви днес, че е договорил нови споразумения с Швеция и Финландия с цел засилване на европейската сигурност, предадоха световните агенции. Той обеща да помогне на въоръжените сили на двете страни, ако те бъдат атакувани.

"Ние сме непоколебими и недвусмислени относно нашата подкрепа за Швеция и Финландия и подписването тези декларации в сферата на сигурността е символ на вечното доверие между нашите страни", каза Джонсън.

Новината бе съобщена по време на визита на Джонсън в Швеция. Тя бе потвърдена и от шведската премиерка Магдалена Андершон. Тя заяви, че Швеция и Великобритания са се съгласили на взаимна помощ в случай на криза или атака.

"Във време на кризи, сътрудничеството става дори още по-важно", заяви тя след разговор с Джонсън. "Ако една от двете ни страни преживее природно бедствие или атака, Обединеното кралство и Швеция ще си помагат един на друг по най-разнородни начини. Подкрепата ще бъде предоставена по искане на засегнатата страна и може да включва и военни ресурси", поясни тя.

Шведският министър на отбраната: Членството в НАТО би подсилило отбраната на северните страни

На 13 май в Швеция ще е готов междуведомствен анализ на ситуацията в областта на политиката на сигурността. А управляващите социалдемократи ще обявят на 15 май позицията си относно членство на Швеция в НАТО.

Днес по този повод Джонсън заяви, че неговата страна ще подкрепи Швеция каквото и да е нейното официално решение относно членството в алианса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Константин Тодоров
558 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
цска

2022.05.11 | 22:33

3
Тоя яко се е надрусал пак в главата прилича на птиче гнездо в ремонт
тия

2022.05.11 | 18:32

2
тия педали излязоха от ес и искат сега да го ликвидират.
ТвойтаМама

2022.05.11 | 18:25

1
Лудото копеуе пак не се е срешило за снимките.

Добави коментар

Водещи новини