Съпруги на военни от полка "Азов" се срещнаха с папата

  • 11 май 2022 15:30

  • 679
  • 8
Съпруги на военни от полка "Азов" се срещнаха с папата
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Група съпруги на военните от украинския полк "Азов" се срещнаха днес във Ватикана с папа Франциск. Те го призоваха да спаси живота на тези военнослужещи, които от няколко седмици са се окопали в стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол, който е обстрелван от руската армия, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5578

"Призовахме папата да дойде в Украйна, а също да говори с президента на Русия Владимир Путин, да му каже: "Оставете ги да си тръгнат", заяви след срещата пред медиите Катерина Прокопенко, съпругата на един от командирите на полка "Азов" - Денис Прокопенко.

Срещата с папата е продължила около пет минути, след традиционната обща аудиенция днес във Ватикана.

"Надяваме се, че тази среща ще позволи да се спаси животът на тези хора. Ние сме готови на действие от страна на папата, от страна на негова делегация, нашите войници са готови да свалят оръжие в случай на евакуация в трета страна", заяви Прокопенко.

"Казахме на папата, че 700 наши войници са ранени, че те страдат от гангрени, от ампутации. Много от тях са умрели, не можахме да ги погребем", заяви пък Юлия Федосюк, друга съпруга на военен от "Азов"

Папата: Мариупол е варварски бомбардиран

"Поискахме от папата да им помогне, да изиграе ролята на трета страна в тази война, да им позволи да избягат през хуманитарен коридор. Той ни каза, че ще се моли за нас и че ще направи всичко, което може", допълни тя, подчертавайки, че условията на място в завода са ужасни, без вода, храна, медицинско оборудване.

Жените казаха, че се страхуват, че военните ще бъдат пленени, измъчвани и убити от руските сили.

От няколко седмици Мариупол е почти изцяло под контрола на руските сили. Единствено под този контрол не е огромният стоманодобивен комбинат "Азовстал", който руската армия обстрелва непрекъснато.

Според Киев над хиляди украински военни, сред които  и стотици ранени, се намират все още в подземните галерии на този голям промишлен комплекс след евакуацията на всички цивилни миналата седмица с помощта на ООН.

Украинските власти заявиха, че работят за възможно евакуиране на ранените военни, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надяват в тази насока на помощта на международни организации и на Турция.

Създаден през 2014 г. полкът "Азов", който поражда полемика, е в центъра на пропагандната война между Киев и Русия.

Виолета Симеонова
679 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.05.11 | 20:48

8
Смърт на убийците!

2022.05.11 | 18:05

7
Папата трябва лично да отиде в Азовстал и да предоговори прекратяване на кръвопролитията.

2022.05.11 | 18:05

6
Искам да чукам съпругите.
не обичам смъртта

2022.05.11 | 16:30

5
ФАШИСТИ ОТИВАТ ПРИ ФАШИСТ ДА СЕ МОЛЯТ СЪПРУЗИТЕ ИМ СЛЕД ИЗВЪРШЕНИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛАНИЯ И УБИВАЛИ РУСНАЦИ ДА БЪДАТ СПАСЕНИ ОТ ВЪЗМЕЗДИЕ.
?

2022.05.11 | 15:57

4
Сигурно сърдечно са го поздравили с "Хайл Хитлер!"
аа

2022.05.11 | 15:54

3
Да ги пусне и да започнат отново да стрелят по руски войници? Така ли искате? Да ама нямааа

2022.05.11 | 15:50

2
ТРЕПАНЕ !
Стига

2022.05.11 | 15:48

1
Убийците от азов ще бъдат избити до крак. Ако се предадат вероятно имат шанс да живеят, па макар и в затвор.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини