Жозеп Борел изключва възможността ЕС да играе ролята на посредник в преговори между Украйна и Русия

  • 11 май 2022 10:57

  • 416
  • 3
Жозеп Борел изключва възможността ЕС да играе ролята на посредник в преговори между Украйна и Русия
© Getty Images

Жозеп Борел, висшият представител на ЕС по въпросите на външните работи, категорично защити доставката на оръжия за Украйна, която е нападната от Русия, в интервю за в. „Франкфуртер Алгемайне“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5605

Той заяви, че не разбира хората, които смятат, че доставките на оръжие допринасят за удължаване на войната.

"Питам тези хора: няма ли значение как ще завърши тази война? Искате ли украинците да паднат на колене, разкъсани на парчета от руснаците? Това ли искате?", каза Борел. "Вижте, войните завършват с преговори. Но на масата за преговори трябва да се излезе от позиция на силата и сега става дума за това да поставим украинците в такава позиция."

Борел изключи възможността ЕС да играе ролята на посредник в тези преговори.

"Руснаците не биха приели това, както и ние не бихме приели Русия като посредник", каза политикът. "Турция се справя доста добре с тази задача. Тя има добри отношения и с двете страни. Разбира се, най-добре би било с това да се заеме Организацията на обединените нации", каза Борел.

Той разкритикува факта, че ЕС зависи от единодушието на държавите членки за много решения, допълва БТА. "Ветото работеше при шест страни членки, но не и днес при 27, а не и утре, когато може би ще има 33 държави. Това е все по-трудно."

Весела Найденова
416 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.11 | 11:25

1
Защото искат войната да продължи.
718175

2022.05.11 | 18:01

3
Ще продължи колкото е необходимо за пълен разгром на северноазиатската кочина, пълно ликвидиране на измислените "народни републики" и пълно отвоюване на всички украински земи, вкл. Крим.
ДЕДЕ

2022.05.11 | 14:26

2
НЕ СИ ПРАВ УМИРАТ ХОРА АМА НА ВАС ВИ ДРЕМЕ ПРОДАВАТЕ СИ ОРЪЖИЕТО ЗА ПАРИ НА ЦЕНАТА УБИВАНЕ НА ХОРА И ТО БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини