Вселенската патриаршия призна Охридската архиепископия без това да означава автокефалност

  • 10 май 2022 10:37

  • 760
  • 2
Вселенската патриаршия призна Охридската архиепископия без това да означава автокефалност
© Getty Images/Guliver (архив)

Вселенската патриаршия призна църквата на Северна Македония под името “Охридска църква“ без това решение да означава предоставяне на автокефалност, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“. 

В съобщение на Светия синод на Вселенската патриаршия от снощи се посочва, че „приема в евхаристийно общение йерархията, нейното духовенство и народа под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата“, посочва изданието. 

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г. от Сръбската Патриаршия и се обявява за автокефална под името „Македонска православна църква“, но не е призната от нито една официална православна църква в света, припомня „Катимерини“. 

Руската православна църква заяви, че признава само каноничните права на Сръбската православна църква в РС Македония

През ноември 2009 г. така наречената „Македонска православна църква“ добавя към името си „Охридска архиепископия“ и се самопровъзгласява за приемник на старата Охридска архиепископия. 

През април 2018 г. изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия с искане да бъде включена в патриаршията под името „Охридска архиепископия“, изоставяйки името „Македонска православна църква“, допълва изданието. 

В съобщението на Вселенската патриаршия от вчера се уточнява, че се оставя на Сръбската православна църква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се посочва, че се изключва използването на понятието „македонски“ или каквато и да е производна на думата „Македония“, пише „Катимерини“. 

Решението на Вселенската патриаршия да признае църквата на Република Северна Македония е свързано със случващото се в Украйна и ролята, която иска да поеме в него Патриарха на Москва Кирил, пише по темата „Прото тема“, позовавайки се на църковни източници. 

С решението в общността се приема Охридската църква, която престава да бъде схизматична, като това не означава, че й се дава автокефалност, а че минава под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, отбелязва изданието. 

Цялата Република Северна Македония минава под юрисдикцията на Охридската архиепископия, без да се създават отделни митрополии като административните задължения са оставени на Сръбската църква, посочва изданието.

„Прото тема“ отбелязва, че Вселенският патриарх е поставил украинските общности в чужбина под юрисдикцията на Архиепископа на Австралия Макариос, изпращайки ясно послание от единия до другия край на света, че те принадлежат към Вселенската патриаршия. 

Радина Лазарова
760 2

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.10 | 23:16

2
На балканите действа Сръбско-Гръцко-Руски съюз. НАТО спи и не предприема мерки срещу него.

2022.05.10 | 23:15

1
Пореден нож в гърба от гърците.

Добави коментар

Водещи новини