Германия с кризисен план за спиране на руския газ, подготвен тихомълком?

  • 10 май 2022 10:28

  • 904
  • 2
Германия с кризисен план за спиране на руския газ, подготвен тихомълком?
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Германски държавни служители тихомълком подготвят кризисен план за евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на трима свои източници.

Пакетът със спешни мерки предвижда държавата да поеме контрола над ключови компании.

Германското Министерство на икономиката е в повишена готовност за доставките на газ, които захранват най-голямата икономика в Европа и са от решаващо значение за производството на стомана, пластмаси и автомобили.

Руският газ съставлява 55% от вноса на Германия за миналата година и Берлин е подложен на натиск да прекъсне бизнес отношенията с Москва, които според критиците помагат за финансирането на руската война в Украйна.

Германия обяви, че иска да се откаже от руските доставки, но предупреди, че това едва ли ще се случи по-рано от средата на 2024 г.

Въпреки че засега не е ясно дали ще се стигне до спиране на руския газ за Германия, Берлин иска да избегне ескалация на ситуацията, след като вече подкрепи ембаргото върху руските въглища и петрол.

Именно заради опасенията, че Москва може едностранно да спре доставките на синьо гориво, Германия се подготвя за подобен сценарий. Към момента е ясна общата рамка, но детайлите на плана все още се уточняват.

Страните от Г-7 поеха ангажимент да спрат постепенно вноса на руски петрол

Германското правителство ще подкрепи отпускането на допълнителни заеми и гаранции за подкрепа на енергийните фирми, като им помогне да се справят с растящите цени, и би могло да вземе под крилото си критични компании, като някои рафинерии.

През април Берлин прие промени в закона, за да може при необходимост да поеме контрола върху енергийни компании.

В момента се обсъжда как може да тази мярка да бъде приложена на практика, като на фокус например е рафинерията PCK в Швед, край границата с Полша. Тя е управлявана от "Роснефт", продължава да преработва руски петрол и може да бъде засегната от петролното ембарго на ЕС.

Въпреки че не се изключва да се стигне до национализация на енергийни компании, тази мярка трябва да се прецени внимателно да бъде оправдана въз основа на енергийната сигурност на Германия, а да не се въвежда с цел наказание срещу Русия, уточни един от източниците на "Ройтерс".

Последвайте канала на

Калина Христова
904 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.10 | 12:59

2
разбирам че си подарихме златните мини но неразбирам защо не дават държавата да си изкупи добитото злато от тези фирми
значи

2022.05.10 | 10:37

1
ще НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ РУСКАТА енергетика?Това не е ли поредната кражба и абсолютен пиратски акт?А защо не позволят НИЕ да си национализираме енергийните фирми и източниците на земни богатства?

Добави коментар

Водещи новини